İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayşe Hür: ‘Devletle ilintili gazeteler ve gazeteci görünümlü kişiler 6-7 Eylül’de rol aldı’

Kıbrıs’ta Türk azınlığa saldırı planlandığı iddialarının ve Atatürk’ün Selanik’teki evinin 5 Eylül’de bombalandığının öne sürülmesinin ardından, 6-7 Eylül tarihlerinde İstanbul Beyoğlu’nda Rumların can, mal ve ırzlarına yönelik düzenlenen saldırılar yıl dönümünde yeniden anılıyor.

6 Eylül akşamı, Taksim Meydanı’nda toparlanmaya başlayanlar, slogan ve afişlerle İstiklal Caddesi’ne doğru ilerleyerek Rum dükkanlarını tahrip etmeye başladı.

Olaylar İstanbul’un her yanına yayılırken, saldırılar kısa süre sonra yerini dükkanların yağmalanmasına bıraktı. Saldırıya uğrayan ve yağmalanan işyerlerinin yüzde 59’u Rumlara, yüzde 17’si Ermenilere, yüzde 12’si ise Yahudilere aitti.

Resmi kaynaklara göre, 6-7 Eylül Olayları bağlamında 4 bin 214 ev, bin işyeri, 73 kilise ve 26 okul tahrip edildi. İnsan hakları örgütü Helsinki Watch’a göre olaylarda 15 kişi hayatını kaybetti.

‘Dersimiz Tarih’te, Ahval Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Baydar’ın konuğu tarihçi-yazar Ayşe Hür, saldırının meydana geldiği atmosferi ve yaşananları anlattı.


Ahval News

Yorumlar kapatıldı.