İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Garo Paylan kimdir Cüneyt Erdemir’in PKK sorusuna ne dedi?

Gazeteci Cüneyt Özdemir, youtube kanalında HDP’li Garo Paylan’ı konuk etti ve Garo Paylan’a 3 kez PKK’yi terör örgütü olarak kabul ediyor musunuz diye sordu. Bu videonun ardından Garo Paylan’ın hayatı merak konusu oldu. Türkiye Ermenisi olan Garo Paylan 48 yaşında.

Gazeteci Cüneyt Özdemir‘in youtube kanalı konuğu HDP’li Garo Paylan oldu. Cüneyt Özdemir, ”PKK’yı terör örgütü olarak görüyor musunuz?” sorusunu üç kez Garo Paylan’a yöneltti. Paylan’ın önce yanıtsız kalması ve sonrasında sonuç olarak görüyorum demesi gündem oldu. Peki Garo Paylan kimdir, aslen nereli?

HDP’li Garo Paylan, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube üzerinden yaptığı programa konuk oldu.

Özdemir, Paylan’a “Üçüncü kez soruyorum cevabı çok basit. PKK’yı HDP’nin kurucusu olarak milletvekili olarak terör örgütü olarak görüyor musunuz?” diye sordu. 

Özdemir’in soruyu üç kez yöneltmesine rağmen Paylan PKK’ya terör örgütü diyemedi.

Garo Paylan kimdir: 

Garo Paylan ( d. 3 Ekim 1972, İstanbul), Türkiye Ermenisi eğitimci ve siyasetçi.

Garo Paylan, aslen Malatyalı olan Ermeni bir ailenin üç çocuğundan ortancası olarak 3 Ekim 1972’de İstanbul’da doğdu. Kuşaklardır ayakkabıcı olan ailesi, 1969’da Malatya’dan İstanbul’a göç etmiş ve kendisine dedesi Yemenici Garabet’in adının kısa hâli olan Garo adını vermişti. Eğitim hayatını İstanbul’da sürdüren Paylan, üniversiteyi İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olarak tamamladı.

Bir dönem Yeşilköy Ermeni Okulu’nda yöneticilik yaptı ve Ermeni okullarının bağlı olduğu cemaat vakıfları tarafından kurulan eğitim komisyonunda koordinatör olarak görev aldı.Ana dil temelli çok dilli eğitimin gelişimi için projeler yönetti.Bir Hristiyan olan Paylan, nüfus cüzdanının din kısmında Hristiyan yazdığı için çocukluğundan beri gittiği kurumlarda birçok kez ayrımcılığa uğradığını belirtti.


Siyasi kariyeri
Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin İstanbul’da üçüncü bölge ikinci sıradan milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve böylece TBMM tarihinde 54 yıl sonra meclise giren milletvekillerinden biri oldu. Kasım 2015 genel seçimlerinde de HDP’nin İstanbul milletvekili seçildi.

13 Ocak 2017’de Türkiye parlamentosunda “1913-23 döneminde dört halkı kaybettik. Ermenileri, Rumları, Süryanileri, Yahudileri kaybettik. Büyük katliamlarla, soykırımlarla bu topraklardan ya sürüldüler ya mübadelelere uğradılar. Bir zamanlar yüzde kırktık, bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki -ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin- bugün binde biriz.” cümlelerini kurarak yaptığı konuşmada soykırım sözcüğünü kullanması AKP, CHP ve MHP milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı; konuşmaya cevaben söz alan bu üç partinin grup başkanvekilleri Ermeni Soykırımı’nın olmadığını söyleyerek Paylan’ın parlamento iç tüzüğünün 161. maddesi gereğince cezalandırılmasını talep etti.

Bunun üzerine Paylan’a “Türkiye Cumhuriyeti’ne veya onun anayasa düzenine sövmek, meclis yapıları yahut eklentileri içinde yasak bir eylemde bulunmak” gerekçesiyle üç birleşimden uzaklaştırılma cezası verildi ve sözlerin meclis tutanaklarından da silinmesi kararlaştırıldı. 161. maddeye göre cezalandırılmasını anlam veremediğini söyleyen Paylan, olayla ilgili olarak “Hakaret içermeyen, tarihi bir tez ortaya koyan bu konuşmama gösterilen tahammülsüzlük, yeni milliyetçi cephenin özgürlükleri ne kadar daralttığını, daraltacağını gösteriyor. … Bu linççi, aşırı milliyetçi ve faşizan iklimden endişe duyuyorum.” yorumunu yaptı.Ayrıca “kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması” olarak gördüğü cezanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
2018 Genel Seçimleri, HDP (Halkların Demokratik Partisi) Diyarbakır Milletvekili Adayı.

https://www.internethaber.com/garo-paylan-kimdir-cuneyt-erdemirin-pkk-sorusuna-ne-dedi-2108941h.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın