İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şınak’taki Keldani kilisesi definecilerin hedefinde

Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba Beldesi’ne bağlı Keldani köyü Onbudak (Işşi), taş yapılar ve içinden akan gürül gürül sularıyla canlılığını koruyor. 1984 yıllında baskılardan kaynaklı Keldaniler Avrupa ve Irak’a göç etmek zorunda kaldı. Bir yıl sonra köye yerleşenler ile köyün sahibi Keldaniler mahkemelik oldu. Köye sonradan yerleşenler köyün tek kilisesini de camiye çevirdi. 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalardan dolayı köy bir kez daha boşaltıldı. Kaderine terk edilen ve sonradan camiye dönüştürülen köyün kilisesi, şimdilerde definecilerin uğrak yeri oldu.

DEFİNECİLERİN HEDEFİNDE

Defineciler tarafından adeta delik deşik edilen kilisenin tahribi sürüyor. Yeşillikler arasında tarihi bir harabe kenti andıran köyün merkezinde bulunan kilisenin taban ve duvarını tahrip eden definecilerin, iki bölümden oluşan kilisede 1996 yılında yaptıkları kazıdan, 120 santimlik uzunluğunda insan kemiği, el yazımı 12 Havariler kitabı ve kutsal bir kumaşın çıktığı öğrenildi.

BİR MEZAR TAHRİP EDİLDİ

O günden bu yana kilisede halen kazılar sürerken, kilisenin karanlık ikinci bölümünde bir cenazenin çıkarıldığı, toplanan kemiklerin bir müddet poşette tutulduğu, ancak daha sonra kayıp olduğu bilgisine ulaşıldı. Kilise duvarına yapışık papazın kaldığı 3 katlı yapının kolonları başta olmak üzere büyük bir kısmı tahribata uğradı. (Şırnak/MA)


Evrensel Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.