İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antik kent yok oluyor

Antalya’nın Alanya ilçesindeki Bizans dönemine ait eserlerin yer aldığı tapınak, kilise ve antik tiyatroyu içinde barındıran Naula Antik Kenti, muz bahçeleri arasında kaldı.

6 TAPINAK 2 KİLİSE VAR
Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi’ndeki Bizans dönemi ile tarihlendirilen, 33 dönüm üzerine kurulu Naula Antik Kenti’nde 6 tapınak, 2 kilise ve bir antik tiyatro yer alıyor. Surlarla çevirili olan ve denize 200 metre mesafede bulunan sit alanındaki antik kenttin bir çok bölümü yıkık halde. Antik kentin ayakta kalan duvarlarını kaplayan otlar, elektrik direklerinin de bulunmasından dolayı yangın riskini artırdı. Yerleşim yerlerinin ortasında, muz bahçelerinin arasında kalan Naula Antik Kenti, atılan çöplerle çöplüğe döndü.

ATIL DURUMDA BEKLIYOR
Mahmutlar Mahallesi Muhtarı Ahmet Top, antik kentin temizlenerek turizme kazandırılması için yardım istedi. Top, “Bu kent şu anda maalesef atıl durumda. Bugüne kadar verdiğim mücadeleden sonuç alamadım. Buraya insanlar geliyor, güneşin doğuşunu, batışını izliyorlar. Daha önce Kültür Bakanlığı’na kadar dosya verdim, çeşitli yazışmalar yaptık. Geçen yıl Alanya Belediyesi ekipleri temizlik yaptı. Şu an hiç temizlik yapılmamış gibi yine pislik içinde, inekler yayılıyor. Turistler buraya, çamurun, pisliğin, otun içinden geçerek gezmeye geliyor. Yetkililerden, buranın etrafının çevrilmesini, girişine umumi tuvalet ve çeşmeler, banklar konup, ışıklandırmayla aydınlatılmasını, böylece turizme kazandırılmasını istiyorum” dedi.

RESTORASYON PROJESİ
ALANYA Müze Müdürlüğü’nün Naula Antik Kenti ile ilgili restorasyon çalışmaları için projelerini sürdürdüğü belirtildi. Müdürlüğün sınırlandırdığı alan içerisinde herhangi bir tahribat olup olmadığına dair tespit çalışmalarının ise devam ettiği kaydedildi.

https://www.sabah.com.tr/akdeniz/2020/04/12/antik-kent-yok-oluyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın