İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Yahudi Toplumundan kısa kısa…

Türk Yahudi Toplumundan kısa kısa…

‘SWISS UNION OF JEWISH STUDENTS’ İSTANBUL’DAYDI

7 Şubat Cuma akşamı Etz Ahayim Sinagogunda gerçekleşen Şabat yemeğinde farklı ülkelerden gelen gençler kendilerine özgü melodilerle şarkılar söyleyerek kaynaştılar.

8 Şubat Cumartesi tefila sonrasında Rav Josh Ahrens tarafından verilen Tora sohbeti sonrasında gençler rehber eşliğinde yürüyerek yapılan turda Ortaköy Musevi Yetimhanesini, Ortaköy Eski Yahudi Okulunu ve 18 Akaretleri görme fırsatı buldular.

Ortaköy Eski Yahudi okulunun son mezunlarından İzzet Yaeş okul ile ilgili anılarını anlattı. Çocukluğundan itibaren Ortaköy bölgesinde yaşayan Meri Yeruşalmi’nin bölgedeki Yahudilerin yaşantısını ve eski anılarını paylaşmasının ardından grup öğle yemeğini de birlikte yedi.

Rav Naftali Haleva, öğlen yemeği sponsoru Lori-Yusuf Sason ve Davud Eskenazi’ye bu kadar gencin bir araya gelmesine vesile oldukları için hayır dualarını iletti.

Şabat sonrası Boğaz’da yemekli tekne eğlencesinde tekrar buluşan gençler program süresince birbirleriyle kaynaşma imkanı da buldular. Her sene Avrupa’nın değişik yerlerine gezmeye giden gençler bu sene

İstanbul’da hafta sonunu geçirmekle ne kadar doğru karar verdiklerini belirttiler ve organizasyonun oluşumunda emeği geçen Rav Naftali Haleva ile eşi Leyla Haleva’ya teşekkürlerini ifade ettiler. Yaz ayında yapacakları gezinin St Petersburg olduğunu ve Türk Yahudi Toplumundan gençlerin katılımından ayrıca büyük mutluluk duyacaklarını ifade ettiler.

MÜZE’DE Pazar Etkinliklerinde ‘Bir Sefarad Yolcuğu’

Müze’de Pazar Etkinlikleri kapsamında 9 Şubat günü ‘Ağaçlar Yağmur İçin Ağlar’ adlı film gösterildi. ‘Ağaçlar Yağmur İçin Ağlar: Bir Sefarad Yolculuğu’, Amerikalı belgesel yapımcısı Bonnie Burt tarafından çekilen, ‘Amerika’nın Ladino İnternet Şampiyonu’ Rachel Amado Bortnick’in, sahip olduğu Yahudi-Türk mirasını ve Sefarad kültürü ile Ladino dilinin yok olan dünyasını keşfini işleyen kısa bir belgesel filmi. Film 1989’da gösterime girdi, ancak 1992’de San Francisco Yahudi Film Festivali ve İspanya’da son 500 senede gerçekleştirilen en büyük Yahudi etkinliği olarak addedilen, Madrid Festival de Cine Judio da dahil olmak üzere dünya çapında bir dizi Yahudi film festivalinde gösterimlerle kamuoyunun dikkatini çekti. Bunu New York’taki Lincoln Sahne Sanatları Merkezinde ve Yahudi Kanalında yayınlanan bir halk gösterimi izledi.

Film, Ortadoğu Araştırmaları, Yahudi Araştırmaları ve Dünya Tarihi konularında, üniversite ve lise seviyelerinde akademik bir kaynak olarak kullanılmakta.

İFEA’DA BİR ANI KİTABI TANITIMI

Fransa’dan sürgün edilen Sefarad Yahudilerinin hikâyesini anlatan ‘Muestros Dezaparesidos: Fransa’dan Tehcir Edilen Sefarad Yahudilerin Anıtı’ adlı kitabın tanıtımı 13 Şubat günü, Berlin’deki Verein Aktives Müzesinde araştırmacı ve Hamburg Üniversitesi Türkei-Europa-Zentrum Genel Müdürü Corry Guttstadt tarafından İFEA’da (Fransız Enstitüsü) gerçekleşiyor.

Holokost sırasında Fransa’da, Almanlar ve Vichy rejimi polisi tarafından tutuklanan 5.300’den fazla Sefarad Yahudi’si tehcir edilmiş ve öldürülmüştü. Bir grup gönüllü araştırmacı ve tarihçinin desteğiyle bir araya gelen bir ekip tarafından yürütülen kolektif bir çalışma sonucunda ortaya çıkan Fransa’dan Ölüm Kamplarına Gönderilen Sefarad Yahudilerini Anma Kitabı (Mémorial des Judéo-Espagnols déportés de France), Fransa’dan tehcir edilen ve ayrıca Fransa’daki kamplarda vurularak öldürülen 5.300 Sefarad Yahudi’sinin isimlerinin yanı sıra Fransızca ve Judezmo dillerindeki ifadeleri ile 80’den fazla sürgünün biyografisini içermekte. Bir anma kitabından çok daha fazlası olan bu kitapta yer alan tarihsel bölümler, Fransa’da yaşamış Sefaradların tarihini inceler. Aynı zamanda sağ kalanların kurtuluşlarından sonraki hayatlarını da ele alan kitapta, aileler ve toplum üzerinde tehcirin yarattığı etkileri de yer almakta. Kitap ayrıca Sefarad Yahudilerinin işgalciye ve Vichy rejimine karşı direnişe katılımları ve rolleri üzerine yenilikçi bir bölüm de içermekte.


Şalom Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.