İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Senatosu’nun 1915 kararının ardından Büyükelçi Satterfield Dışişleri’ne çağrıldı

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

ABD Büyükelçisi Satterfield, ABD Senatosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili aldığı karara karşı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ABD Senatosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili aldığı karara ilişkin Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, ABD Senatosunda dün kabul edilen Ermeni tasarısı ile ilgili Bakanlığa çağrılan ABD Büyükelçisi Satterfield’e, Türkiye’nin karara karşı tepkisini iletti.

Söz konusu karara ilişkin gün içinde AA muhabirine açıklamada bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Amerikan yönetiminin pozisyonunun değişmediğini, görüşlerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın nisanda yaptığı son açıklamasında yansıtıldığını belirtmişti.

ABD Başkanı Trump, 1915 olaylarına dair 24 Nisan’daki konuşmasında, Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullanmıştı.

OKTAY: KARARI KINIYOR VE REDDEDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Senatosunda dün kabul edilen Ermeni tasarısına sert tepki gösterdi.

Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Fuat Oktay, “ABD Senatosu sözde soykırım tasarısı kararıyla tarihi, yalanlar ile yeniden yazma çabası içine girmiştir. Oysa tarihin gerçek tanıkları senato ya da meclis kararları değil tarih arşivleridir. Tarihi meseleleri siyasi alana çekmeye çalışanlara arşivleri işaret ediyoruz; tüm arşivlerimiz bilim insanlarına ve tarihçilere açıktır. ABD senatosunun bu kararını kınıyor ve reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’DEN SERT TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik,Twitter’da yaptığı paylaşımda, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi. 

Ömer Çelik, “ABD Senatosu’nun 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında asılsız iddiaları esas alan ve Türk-Amerikan ilişkilerinin iklimini zehirleyen kararını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Ömer Çelik açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Bu temelsiz ve çirkin karar, soykırım endüstrisi lobisini memnun etse de, tarihi yalan siyasetine alet etmektedir. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olacak niteliktedir. Siyasi açıdan tamamen sorumsuz bir yaklaşımdır. Bu karar aynı zamanda fanatik Ermeni çıkar gruplarının yönettiği tamamen tarihi çarpıtmaya dayanan  “soykırım ekonomisi”nin, ABD ulusal çıkarlarına rağmen Amerikan lobicilik sistemine ne denli etki ettiğini de göstermektedir. Yine bu şaibeli lobi nedeniyle Sn Cumhurbaşkanımızın “arşivlerin açılması ve tarihçilerin birlikte çalışması” şeklindeki yapıcı çağrısından Ermenistan tarafı kaçmaktadır. Londra’daki NATO Zirvesi’nde, güncel tehditlere karşı liderler düzeyinde sıkı işbirliği kararlılığı ortaya konmuş iken, Senato’da atılan bu adım NATO İttifakı içerisindeki dayanışma ruhuna yönelik de sorumsuzca bir yaklaşımdır. ABD Senatosu sorumlu bir tutum içerisinde olsaydı, bu süreçte dünün asılsız iddialarıyla bugünün gerçekliğini manipüle etmeye kalkmaz, uluslararası güvenlik, istikrar ve sürdürülebilir diyalog zeminini güçlendirecek adımlar atardı. Sağduyulu siyasetçilerin ,Türkiye’ye karşı nefret söyleminin taşıyıcısı olan sorumsuz siyasetçilerin peşine takılmamaları temennimizdir. Bölgesinde mazlum halkların sığınağı olan Türkiye Cumhuriyeti, anlı ak olarak vakur bir özgüvenle yoluna devam edecektir.” 

TBMM Başkanı Şentop: ABD’nin meselesi Ermeniler değil  

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis kulisinde gazetecilerin, ABD Senatosunun “Ermeni kararı”na ilişkin sorularını yanıtladı. 

Daha önce Temsilciler Meclisinde böyle bir karar alındığını anımsatan Şentop, TBMM olarak da bunu kınayan bir kararı aldıklarını söyledi. Şentop, “Böyle bir şeye gerek var mı diye düşündüğümüzde ‘hiç gerek yok’ dedik. Çünkü ABD’nin meselesi aslında Ermeniler değil, 1915’te yaşanan olaylar da değil. Türkiye’de şu anda müzakere edilen konularla ilgili mevzi elde etmek için elinde ne varsa kullanıyor. 1915 olaylarını da Ermenileri de istismar ediyor. Her şeyi istismar edebileceğini de gösteriyor. Ciddiye alınacak bir karar değil bence.” diye konuştu. 

Bu işin parlamentoların işi olmadığını hep söylediklerine işaret eden Şentop, ABD Senatosunda buna destek veren senatörlerin, 1915 olaylarıyla ilgili soru sorulsa cevap verebileceklerini zannetmediğini söyledi. 

Şentop, “Bunların hepsini motive eden şey, Türkiye’ye karşı, Türkiye’yi rahatsız edecek karar almak. Bu Ermeni olur, 1915 olayları olur, başka bir şey olur ama sadece Türkiye’yi rahatsız etmek hedefine yönelik.” dedi. 

“Artık öyle bir dünya yok”

Bu tür karar, tutum ve ambargoların bütün dünyada sonuçlarının olmadığını gördüklerini belirten Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dün Katar Meclis Başkanı vardı. Haziran 2017’den sonra Katar’a karşı Körfez ülkeleri Suudi Arabistan öncülüğünde ambargo kararı aldılar. Katar zarar görmemiş, tam aksine Katar’ın ekonomik hacmi o süre içinde artmış, yeni doğal gaz yatakları bulmuşlar. Çok memnundular ambargodan, keşke devam etse gibi bir yaklaşım içindeydiler. Artık öyle bir dünyada yaşamıyoruz. ABD özellikle tehdit, ambargolarla ülkelere geri adım attıracak, kendilerine boyun eğdirecek bir beklenti içinde oluyor. AB ülkelerinde de var. Öyle bir dünya yok artık. Sadece bazı ülkelerin haklara, bazı ülkelerin de yükümlülüklere sahip olduğu bir dünya yok, değişti bu dünya. Haklıysanız, makul gerekçeleriniz varsa bunları müzakere ederseniz. Müzakere, diyalog yoluyla anlaşırsınız. Ambargo koyarak, ‘ben sizi rahatsız edecek, taciz edecek kararlar çıkartırım, Temsilciler Meclisinden, senatodan…’ Bunların Türkiye açısından hiçbir kıymetiharbiyesi, hükmü yok.” 

“Dünya görüşümüze aykırı” 

TBMM Başkanı Şentop, bu konuda Türkiye’nin çok rahat olduğunu belirterek, tarihleriyle her zaman iftihar eden bir millet olduklarını vurguladı. 

Türkiye’nin geçmişinde bir soykırım yaşanmadığını, farklı dinden, inançtan, etnik kökenden insanlarla ilgili olarak da farklı bir muamele söz konusu olmadığını dile getiren Şentop, “500 yıl Osmanlı devletinin hakim olduğu yerler var, Balkanlarda Osmanlı geri çekilmiş, etnisite, dinler, kiliseler, örf, adet, kılık, kıyafetler duruyor. Cibuti’ye gittik, Fransızca konuşuyorlar. Esas dilleri Arapça, eğitim dili de Fransızca. Gelmişler orada 30-40 yıl kalmışlar, her şeyi Fransa’ya benzetmişler. Osmanlı bunu 300, 400, 500 senede yapamaz mıydı? Yapabilirdi. Ama bizim dünya görüşümüze, medeniyetimize, inancımıza aykırı bir şey. Onun için bu topraklarda öyle bir hadise yok.” değerlendirmesinde bulundu. 

Bunu belgelerle, akademik çalışmalarla da ortaya koyabileceklerini ifade eden Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005’te başbakanlığı döneminde, “Gelin arşivlerimizi siz de biz de açalım. Ermeni araştırmacılar, başka ülkelerdeki araştırmacılar gelsinler bizim arşivlerimizde çalışsınlar. Biz de gidelim orada çalışalım.” çağrısında bulunduğunu anımsattı. 

Şentop, Türkiye’nin arşivlerini açarken aradan 15 yıla yakın zaman geçmesine rağmen Ermenistan’ın bu çağrıya cevap vermediği gibi önemli arşivlerinin de kapalı olduğunu vurguladı. 

TBMM Başkanı Şentop, şunları kaydetti: 

“Dolayısıyla onların da meselesi bu konu değil, esas mesele kendilerini uluslararası alanda bir arada tutacak bir kimlik meselesi olarak bunu görüyorlar. Tavır bu. Onun için parlamentoların aldığı kararların bir hükmü yok. Ciddiye alacak bir karar değil bu karar. Daha önce bu senatoya verilmişti, Cumhurbaşkanımız görüşmeye gittikten sonra çektiler. Bir daha tekrarlandı, tekrar geri çekildi. Bu sefer geçti. Niye geri çekiyorsunuz? Varsa gerçekten, inanıyorsanız böyle bir meseleye getirin çıkarın, gidin.  

Bazı müzakereler, görüşmeler oluyordu… Peki 1915 olaylarıyla mı ilgili görüşme oluyor? S-400, F-35’lerle ilgili görüşme. Ne alakası var 1915’in bunlarla? Ama oradan sonuç alamayınca bu sefer 1915 olaylarıyla Türkiye’yi taciz etmeye kalkacaklar. Buna gerek yok.  

Herkes kendi tarihine baksın. Tarihlerinin her senesi utançla dolu. Modern zamanlar dahil. Afrikalılardan Kızılderililerden, Amerika yerlilerinden başlayın, Guantanamo’ya kadar gelin; bugün yaşanan Afganistan, Suriye’de. Newsweek’te bir editör gazeteden çıkartıldı, nedeni Doğu Guta’da kimyasal silah kullanıldığı bahanesiyle ABD orayı bombalamıştı. Halbuki aslında böyle bir şey yokmuş. O da resmi bilgilere ulaşmış. ABD’nin bunu bildiğini bilerek, dünyaya yalan söylediğini ve oradaki sivilleri bombaladığını haberleştirecekken yazdırmıyorlar ve gazeteden atıyorlar. Bugün dahil utanç dolu birçok olay kendi tarihlerinde varken bu ülkelerin kalkıp Türkiye gibi tertemiz tarihi olan, bununla iftihar eden bir ülkeye laf söylemesi anlaşılabilir bir şey değil.”

https://www.star.com.tr/guncel/abd-buyukelcisi-disislerine-cagrildi-haber-1500397/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın