İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Son yolculuğuna uğurlanan Kore gazisi Ermeni askerin hikayesini oğlu ve torunu anlattı

88 yaşında hayata gözlerini yuman Arut Köse’nin oğlu Ohannes ve torunu Masis, Kore gazisinin anılarını Independent Türkçe’yle paylaştı

225981-1274930792
IHA

“Cumhurbaşkanı’ndan madalya isteyecekti”

Arut Köse’nin vefatından önce Kore gazilerine bir madalya daha verileceğini duyduğunu ve sürekli madalyasını istediğini, bu madalya için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bile aramayı düşündüğünü belirtiyor oğlu:

Takmıştı kafaya, ‘Benim bir madalyam var galiba’ diyordu. En sonunda ablamdan Recep Tayyip Erdoğan Bey’in telefonunu istedi. Telefon açacakmış, ondan madalyasını isteyecekmiş.

“Biz azınlık değiliz, esas Osmanlı benim, bu vatan benim”

Ohannes Köse, babasını anlatırken bir taraftan da Ermeni toplumunun azınlık olarak görülmesine getiriyor sözü:

Biz azınlık değiliz. Biz Türk vatandaşıyız. Almanya’daki Türk’ler azınlık. Onlar Türk asıllı Alman vatandaşı. Ama ben Türk vatandaşıyım, dinim Hristiyan.

Ben burada askerlik yaptım, vergi ödedim, çalıştım. Devletime karşı bütün sorumluluklarımı yerine getirdim.

Esas Osmanlı benim. Osmanlı’dan geliyoruz biz. Bu vatan benim ya, benim mezarım neredeyse vatanım orasıdır. Hayatta vazgeçmem ben buradan.

Masis Köse: Tören mangasına kavuşmayı çok istiyordu

Ohannes Köse’nin ardından, torun Masis Köse anlatmaya başlıyor Kore gazisi dedesini.

Dedesinin askerlik anılarını anlatmayı çok sevdiğini belirterek söze başlayan torunu, savaş sırasında bir sıcak çatışma esnasında Arut Köse’nin ve bağlı olduğu birliğin yaptıklarını aktarıyor.
Dedesinin fanatik bir Galatasaraylı olduğunu ve birlikte maç izlemeyi çok sevdiğini söyleyen Masis Köse, kendisi askere gidince de dedesinin çok gururlandığını söylüyor:

Asker olmak onun için çok gurur verici bir şeydi. Tören mangasına kavuşmayı çok istiyordu, mangasına kavuştu.

“Değişik bir adamdı”

Torun Köse, “Değişik bir adamdı” diyor dedesi için ve ekliyor sözlerini noktalarken:

Kim gönüllü olup Kore Savaşı’na gider? Kendi ülkenizde bir savaş durumu olsa, ülkenizi savunursunuz ama Kore’deki bir savaşa gitmek biraz değişik…

© The Independentturkish


https://www.independentturkish.com/node/99801/yaşam/son-yolculuğuna-uğurlanan-kore-gazisi-ermeni-askerin-hikayesini-oğlu-ve-torunu

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın