İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soylu’dan patrikhaneye sürpriz ziyaret: Devlet artık Ateşyan’ı istemiyor mu?

Melike ÇAPAN

Patriklik seçimi öncesi patrikhaneyi ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ruhani Kurul üyeleriyle görüştü.

ARTI GERÇEK – Ermeni toplumu patriklik seçimine doğru giderken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından patrikhaneye bir ziyaret gerçekleşti. Bakan Soylu, patrik seçimlerine nasıl gidileceği konusunda fikirlerini Ruhani Kurul üyelerine sundu. Devletin, seçimlere değebahla gidilmesinden yana olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da aynı fikir olduğunu ekledi.

29 Nisan’da gerçekleşen Ruhani Kurul toplantısında süreci Patriklik Genel Vekili Aram Ateşyan ile yürütülmesi kararı çıkmıştı. Ancak karara itirazlar mevcuttu. O itirazlar bugün Bakan Soylu’nun ziyaretiyle nihayet buldu.

‘DEVLET İÇİMİZDEKİ TARTIŞMALARDAN HABERDAR’

Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan ile Bakan Soylu’nun ziyareti ve seçimle ilgili süreci konuştuk.

Maşalyan, “Devletin içimizdeki tartışmalardan haberi var ve sürece ağırlıklarını koydular. Seçimin muhataplarından birisi devlet” dedi.

Maşalyan süreç içerisinde bazı devlet yetkilileri ile görüştüklerini ve konuya eğileceklerine dair söz aldıklarını söyledi. “Bu sonucu çok arzuluyorduk ama tahmin etmiyorduk” diyen Maşalyan, “En doğru en haklı sonucu aldık. Değebah seçimi herkesi memnun edecek bir sonuç. Zaten vekillikle devam kararı insanları isyana sürükleyen bir karardı” ifadelerini kullandı.

29 Nisan’da alınan kararın doğru şekilde alınmadığı vurgulayan Maşalyan, “Karar alınması gereken mercide alınmadı. Bu karar 9 kişilik meclisimizden çıktı. Bu konularda söz sahibi kilise genel meclisimizdir” diye konuştu.

Maşalyan bu şekilde alınan kararı insanların içine sindiremediğini de ekleyerek, değebahlık seçiminin gelenek ve göreneklere uygun bir karar olduğuna dikkat çekti. Devlettin fikrinin bu yönde olduğunu belirten Maşalyan, “Bize süreçte en doğru kararın bu olduğunu ve 1863 Nizamnamesi’ni incelediklerini söylediler” dedi.

Soylu’nun ziyaretiyle birlikte böyle bir kararın çıkmasının ardından merak edilenlerden birisi de Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yürüttüğü patriklik genel vekilliği makamının düşüp düşmediğiydi. Maşalyan, “Ateşyan için 23 Haziran’da gereçekleşecek İstanbul seçimlerine kadar idareten görevine devam edebileceği söylendi” şeklinde konuştu. 24 Haziran sonrası değebah seçimi için hazırlanan Türkiye Ermeni Patrikhanesi için patrik adayı olan Maşalyan, bu süreçte değebah adayı da olacağını da açıkladı. “Patriklik seçimi oradan başlıyor” diyen Maşalyan, bir patrik adayının değebah adayı da olması gerektiğine vurgu yaptı.

DEVLET BEKÇİYAN’I TANIMAMIŞTI

Ancak akıllarda bir soru işareti kaldı. Ermeni toplumu, son 10 yıldır yakalandığı frontotemporal demans hastalığı nedeniyle görevini yerine getiremeyen Patrik Mutafyan yerine birçok kez eş patrik ya da patrik kaymakamı denilen değebahın seçilmesi teşebbüsünde bulunmuştu. Ancak devlet tarafından sürece müdahale edilerek vekillikle yönetilmesi kararı verilmişti. En son örneği 2018’de yaşanmıştı. 2017’de değebah seçilen Karekin Bekçiyan, 5 Şubat 2018’de vilayetten gelen bir yazıyla devlet tarafından tanınmamıştı. O dönemde Patriklik Genel Vekili Aram Ateşyan’ı tanıdığını açıklayan devlet şimdi sürecin geleneklere uygun ilerlemesinden yana olduğunu açıkladı.

Bu da şu soruyu sorduruyor: Devlet Ateşyan’ı istemiyor mu?  


https://www.artigercek.com/haberler/soylu-dan-patrikhaneye-surpriz-ziyaret-devlet-artik-atesyan-i-istemiyor-mu

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın