İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Belgesel gerçekliğe açılan penceredir’

FilmAmed Film Festivali kapsamında açılan senaryo yazma atölyesinde eğitim veren Samuel Aubin, belgeselin “gerçekliğe açılan bir pencere” olduğunu ifade etti

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından Diyarbakır’da bu yıl 7’incisi düzenlenen Filmamed Belgesel Film Festivali, 8-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Asya, Latin Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden isimlerin yanı sıra Kürdistan’dan 20’si kadın 42 yönetmenin belgesel filmleriyle katıldığı festivali çok sayıda sinemasever takip etti.

Festival son bulurken, açılan Belgesel Film Senaryo Yazma Atölyesi kapsamında verilen eğitimler ise 19 Mayıs’a kadar devam edecek.

Eğitmenliğini Fransız Samuel Aubin’in yaptığı atölyede, katılımcılara hazırladıkları projelerini gerçekleştirmek için yapımcı bulma olanağı sunulacak.

‘Projeleri gerçekleştirme olanağı sunuyoruz’

Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan Aubin, öncelikle Diyarbakır’da olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi. Aubin, “Diyarbakır’a ilk kez geliyorum. Her ne kadar buraya ilk kez geliyor olsam da burayla ilgili çok şey okudum ve duydum. Şehre dair önceden bir bilgim vardı” diye belirtti.

Belgesel Senaryo Yazma Atölyesi için geldiği kentte, atölye katılımcılarına senaryo dosyalarını hazırlamaları için yardımcı olacağını ifade eden Aubin, bu sayede atölyeye katılan yönetmenlerin projelerini gerçekleştirmek için yapımcı bulabileceklerini kaydetti.

‘6 Belgesel seçtik’

2 haftalık atölye süresince her proje sahibi ile projeleri konusunda birebir görüşmeler yaptığını paylaşan Aubin, şu ana kadar projelerden 6 tanesini seçtiklerini söyledi. Aubin, “Atölye kapsamında belgesel filmler de izliyoruz. Bu belgesel filmler farklı türlerden olabiliyor. İzledikten sonra hep beraber tartışıyoruz. Bazı filmler anlatıcısı olan, bazı filmler gözlemci kameraya dayalı olan, bazıları ise sadece röportajlardan oluşan belgesel filmler. Çünkü çok çeşitlilik var belgesel dünyasında. Bütün bu çeşitlilikleri yansıtacak şekilde çalışıyoruz” diye belirtti.

‘3 proje Erivan’a gitmeye hak kazanacak’

Atölye sonunda katılımcıların sunum dosyalarını hazırlayacaklarını ve bunlar arasından 3 projeyi seçeceklerini ifade eden Aubin, bu projelerin bu yıl Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılacak olan ortak yapım marketine katılım hakkı kazanacağını söyledi. Aubin, Erivan’da diğer ülkelerden gelen projelerle birlikte televizyon programcılarına ve yapımcılarına sunum yapılacağını, bu şekilde yönetmenlerin belgesellerine yapımcı bulabileceklerini belirtti.

‘Gerçekliğe açılan penceredir’

Belgesel filmin önemine de dikkat çeken Aubin, “Belgesel film festivali olması çok önemli. Çünkü belgesel, gerçekliğe açılan bir penceredir. Diyarbakır gibi bir yerde sadece belgesel film festivalinin yapılıyor olması bile çok önemli. Bu belgesele önem verildiğini gösteriyor” dedi.


Yeni Yaşam Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.