İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkler ve Ermenilerden Karşılıklı Gösteri

Amerika’da yaşayan Türkler ve Ermeniler, 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan dolayısıyla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde karşılıklı gösteri yaptı.

Türkler, büyükelçiliğin hemen önünden konutunu önüne kadar uzanan kaldırımı Ermeni göstericilere bırakmamak için daha önceden burada nöbet tutmaya başlamıştı. Her yıl 24 Nisan’da Büyükelçilik önünde karşılıklı gösteri olurdu ancak son yılların aksine bu yıl ilk kez gösterilerin adresi, konut önündeki Sheridan Meydanı oldu.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) organizasyonuyla bir araya gelen Türkler, sabah erken saatlerden itibaren hazırlıklara başlamıştı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da bir ara alana gelerek hazırlıkları denetlemişti.

Hem büyükelçilik hem de büyükelçilik konutu önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Alanda çok sayıda polis devriye aracı bekledi. Konutun önündeki kaldırım ve meydandaki parkın bir kısmı Türkler’e ayrılırken, parkın diğer kısmındaysa Ermeniler yer aldı. Orta kısım ise medya ve güvenlik yetkililerine ayrıldı.

Türkler ellerinde Türk ve Amerikan bayraklarıyla gösteride 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” iddialarını reddeden mesajlar verirken, geçmişte Türk diplomatlara karşı işlenen cinayetler ve Karabağ’da Azeriler’in öldürülmesinden dolayı Ermeniler’i suçlayan pankartlar astı.

Ermeniler ise Türkiye’yi “soykırımı inkarla” ve “cihatçı gruplara barınak sağlamakla” suçlayan pankartlar taşıdı.

Bu arada parkın bir kısmının Türkler’e tahsis edilmesi Temsilciler Meclisi’nde New Jersey’yi temsil eden Demokrat milletvekili Frank Pallone’nin tepkisini çekti. Pallone Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Ulusal Park Hizmetleri’nin, soykırımı inkar eden, Erdoğan yanlısı grupların geçmişte ABD’deki şiddet provokasyonları düşünüldüğünde, (Washington) DC’de Ermeni Soykırımı Anması’nın hemen yanı başında TASC’a protesto eylemi düzenlemesi için izin vermesi şok edici” ifadesini kullandı.

TASC’sa yaptığı açıklamada, Anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğünün gereği olarak kendilerine parkta yer ayrılmasından dolayı ABD İçişleri Bakanlığı’na bağlı Ulusal Park Hizmetleri’ne teşekkür etti. Açıklamada, Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) TASC’ı bir nefret grubu olarak nitelemesi ve gösteri izni verdiği gerekçesiyle Ulusal Park Hizmetleri’ne tepki göstermesinin “talihsizce” olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Bu yanlış nitelemeler Amerikalı Türklere karşı nefret mesajlarını körükledi ve TASC’ın barışçıl toplanması ve ifade özgürlüğünü yerine getirmesini koruma altına almak için güvenlik tedbirlerini arttırmak zorunda bıraktı” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılının Mayıs ayında Washington’ı ziyareti sırasında, Sheridan Meydanı’nda Erdoğan’ın destekçileriyle Erdoğan’ı protesto eden grup arasında kavga çıkmıştı. Erdoğan’ın korumaları protestocu gruba müdahale etmiş, yaşanan arbedede de yaralananlar olmuştu. Olayın ardından korumalar ve Türkler’den bazıları hakkında dava açılmış, olaya karışan iki Türk’e hapis cezası verilmişti.


VOA

Yorumlar kapatıldı.