İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Osmanlı’nın ırkçılığını Türkiye devraldı’ – ANHA

Osmanlı devleti Birinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1915-1918 yılları arasında Ermeni, Êzidî ve Süryanilere yönelik soykırım gerçekleştirdi. Soykırım sürecinde bir buçuk milyon Ermeni katledildi, yüzbinlerce göçe zorlandı. Ermeniler, soykırım saldırılarının başladığı 24 Nisan 1915’in yıldönümleri Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü olarak kabul ediliyor.

Manok ailesi de Osmanlı’nın zulmüne uğrayan Ermeni bir aile. Aile üyesi Gerabet Manok, Osmanlı’nın soykırımı ve bugün bölgede devam eden katliamlara ilişkin ANHA’ya konuştu.

64 yaşındaki Gerabat Manok, Rojava Devrimi’nin ilk günlerinden bu yana Qamişlo Halk Belediyesi Ekoloji Bölümü Yürütme Bürosu’nda yer alıyor. Ailesi, 1940’ta Batman’ın Sason ilçesinden Qamişlo’nun Cuxa köyüne göç eder.

Osmanlı’nın, Ermenilere yönelik soykırımında Gerabet Manok’un ailesinden 260 kişi katledilir. Sağ kalanlar ise zorla Müslümanlaştırılır. Manok, Osmanlı’nın o dönemki politikalarına ilişkin şunları söylüyor: “Dedem 11 yaşında Amed’e gitti ve oradan Rojava’ya geçti. Ben Qamişlo’da büyüdüm. Ermenilerin neler yaşadığını dedem bana anlatırdı. Babamın 3 amcası zorla Müslümanlaştırıldı ve isimleri değiştirildi. Osmanlı’nın ırkçı politikaları, milyonlarca Kürt, Ermeni, Êzidî ve Süryani’nin katledilmesine neden oldu.”

‘Osmanlı’nın ırkçılığını Türkiye devraldı’

Osmanlı’nın devamı olan Türk devletinin aynı ırkçı politikaları sürdürdüğünü söyleyen Manok, devamla şunları söyledi: “Dünya ülkeleri, Türkiye’nin katliamlarına göz yummuş durumda. Her gün insanlar katlediliyor ama ses yok. Hiçbir ülke birbirine ‘Neden sessiz kalıyoruz?’ diye sormadı. Hepsinin tek düşüncesi çıkarları.”

Çok sayıda Ermeni, Osmanlı’nın soykırımından kurtulabilmek için Rojava topraklarına sığındı. Ancak katliamlar durmadı ve 1915’te Cizre Bölgesi’nde Osmanlı tarafından bir katliam daha gerçekleşti. Araştırmalara göre Hesekê’nin 90 km güneyinde, Şedade ilçesine bağlı Mergede beldesinde Osmanlı’nın saldırılarında yaklaşık 600 Ermeni katledildi. Katliamın şahidi olan Mergede dağında çok sayıda Ermeni mezarı var. Rojava’daki Ermeniler soykırımda kaybettikleri yakınlarını anmak için her yıl Nisan ayında Mergede Kilisesi’ni ziyaret ediyor.

‘DAİŞ, soykırımın gerçekleştiği topraklarda bitti’

Ermeni soykırımının gerçekleştiği topraklarda DAİŞ işgalinin bitirildiğini kaydeden Manok şöyle devam etti: “Mergede’deki 11 mağarada katledilen Ermenilerin kemikleri var. DAİŞ de o topraklarra Êzidîlere karşı soykırım uyguladı. Aynı DAİŞ yine o topraklarda, QSD ve ortak yaşam sürdüren halk tarafından bitirildi. Yeni soykırım ve katliamların önüne geçtikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Osmanlı’nın katliam sistemini Türk devleti ve DAİŞ sürdürüyor.”

‘1915’teki planların devamı DAİŞ’i ortaya çıkardı’

Manok, DAİŞ’in 1914-1915’teki soykırım planlarının bir versiyonu olarak ortaya çıktığını kaydederek, “Aynı vahşet, işgalci Türk devletinin DAİŞ’i yaratmasıyla ortaya çıktı. Bu çete grubu, halklara yönelik soykırımların devamı için oluşturuldu. Türkiye, tüm dünyanın gözü önünde DAİŞ’i kurdu” dedi.

‘Topraklarımız çiçek bahçesi gibi’

Gerabet Manok son olarak şunları dile getirdi: “Kuzey ve Doğu Suriye’de kardeşlik içinde yaşıyoruz. Bu topraklar, her çeşit çiçeğin yer aldığı bir bahçe gibidir. Çocuklarım Kürtçe, Ermenice, Süryanice ve Arapça biliyor. Herkesin inanç ve dil mekanı, okulları var. Çünkü burada, tüm halklar ortak bir yaşam içinde.”

(cj)

ANHA


https://www.hawarnews.com/tr/haber/osmanlinin-irkciligini-turkiye-devraldi-h13157.html

Yorumlar kapatıldı.