İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Kongresi’nde Türkiye’ye karşı skandal tasarı

Türkiye ile ABD arasında gerginlik devam ediyor. Son olarak ABD’de, Türkiye’de ABD vatandaşlarının tutuklanmasından sorumlu üst düzey Türk yetkililere yaptırım uygulanmasını öneren bir tasarı sunuldu.

Tasarıda ABD yönetiminden, haksız tutuklamalardan sorumlu tüm üst düzey Türk yetkililere yaptırım uygulaması, bu yetkililerin ABD’ye girişlerinin yasaklanması ve ABD’deki mal varlıklarının dondurulması istendi.

Tasarı Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker ile Demokrat senatör Ben Cardin tarafından ABD Kongresi’nde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak da bilinen Helsinki Komisyonu’na sunuldu.

Tasarıda ABD Başkanı Donald Trump’tan Türkiye’ye temel hak ve özgürlüklere saygı duyması çağrısı yapması da istendi.

“ABD vatandaşlarını ve diplomatik misyon çalışanlarını siyasi kovuşturmalardan koruma tasarısı 2019” başlığını taşıyan tasarı metninde Türkiye’de binlerce kişinin siyasi gerekçeli tutuklamaların kurbanı olduğu belirtildi.

Senatör Cardin açıklamasında “Türk hükümetinin Amerikan vatandaşlarını ve ABD tarafından istihdam edilen Türkiye vatandaşlarını haksız şekilde tutuklaması insan hakları ihlalidir. Tasarımız Türkiye’nin bu davalarda yıllarca inatçılık etmesine ABD’nin tolerans göstermeyeceğini açıkça ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Senatör Roger Wicker da komiteye yaptığı sunumda “ABD vatandaşı Serkan Gölge’nin Türkiye’de tutuklanmasının üzerinden 2 buçuk yıldan uzun süre geçti. O günden bu yana iki Amerikalının – Pastör Andrew Brunson ve ABD hükümetine çalışan yerel bir yetkilinin- dayanaksız terör suçlamalarıyla sahte cezalar aldığını gördük. İstanbul’daki konsolosluğumuzda görevli en az iki yerel görevlinin de herhangi bir kabahate yönelik inandırıcı delil olmasa da, siyasi motivasyonlarla yargılanma süreci devam ediyor. Türk yetkililer derhal vatandaşlarımıza ve personelimize yönelik bu tacizi durdurmalı” dedi.

Tasarıda imzası bulunan 4 diğer senatörden biri olan Cumhuriyetçi Thom Tillis “Türkiye geçen Ekim ayında doğru yönde bir adım atarak Pastör Andrew Brunson’ı serbest bırakmış olsa da, Türkiye’nin iyi niyet göstergesi olarak daha fazla adım atması ve bir NATO müttefiki gibi davranması gerekiyor” ifade etti.

2017’de ABD’nin Türkiye’deki diplomatik misyonlarında çalışan bazı yetkililerin gözaltına alınması sonrası iki ülke arasında kriz yaşanmış ve Washington ile Ankara karşılıklı olarak vize uygulamalarını askıya almıştı.

Özellikle Amerikalı pastör Andrew Brunson’ın tutukluluğu iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırmış, Ekim 2016’da gözaltına alınıp Aralık 2016’da tutuklanan Brunson, geçen yıl Ekim ayında serbest bırakılmıştı.


ERMENİ HABER AJANSI

Yorumlar kapatıldı.