İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugün Aziz Polikarp’ın Bayramı

Buğra Poyraz

Bugün 23 Şubat. Katolik Hristiyanlar için İzmir’in koruyucu azizi ve ilk kilise cemaatinin kurucusu -Protoepiskopos Aziz Polikarp’ın Bayram günü.

Aziz Polikarp bugün Kadıfekale yakınlarındaki (gecekonduların yıkıldığı ve kazı yapılan yerde) hipodromda yakılarak öldü. Yunanca kaynaklardan günümüze aktarılan anlatılara göre İzmir’de çıkan büyük çaplı bazı yangınlarda Hristiyanlar kendilerine yaşlı bir adamın yardımcı olduğunu, sonra bu adamın ortadan kaybolduğunu söylerler. Bu yaşlı adamın Aziz Polikarp olduğuna inanırmış eskiler…

Resimler Çankaya’daki Aziz Polikarp Kilisesi’nin içinden. Bugün burası İzmir Latin Katolik Metropoliti’nin ofisi ve her gün ziyarete açık. Aziz Polikarp’ın hayatı hakkında da Haberci Yayınlarından çıkan kitap çok başarılı.

Bir yorum

  1. HT HT 2019-02-25

    İran’dan İzmir’e göç eden Ermeni Katolikler Kapusen Rahipler topluluğuna ait Saint Polycarpe Latin Katolik Kilisesi’nin bitişiğinde küçük bir şapel inşa etmişler ve birlikte getirdikleri gümüş Meryem Ana heykelini burada özel bir köşede muhafaza ederler. Şapelin iç mekanındaki kemere “Muneribus Persarum erecta” cümlesini yazarlar. Daha sonra yapılan yenileme çalışmasıyla bu küçük şapel tamamen Saint Polycarpe Kilisesi binasına dahil edilir. “Muneribus Persarum erecta” cümlesi ve gümüş Meryem Ana heykeli korunur. Ayrıca Ermeni Katolikler cenazelerini kilise bahçesi veya iç kesimine defnederlerdi. Selamlar ve sevgiler. Bu bilgileri Mekhitarist Rahipler Topluluğu üyelerinden Hayr Hagop Kosyan’ın “Hayk İ Izmürniya yev i şırçagays” (İzmir ve çevresinde Ermeniler) adlı eserinin I. Cildinden derledim. Bilgilerinize sunulur.
    Krikor Damadyan

Bir Cevap Yazın