İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Madam Marta Amati’ Sergisi SSM’de

Uzun yıllar İzmir Beth İsrael Sinagogundaki her düğünde keman çalan virtüöz Madam Marta Amati’nin hayatı, Rita Ender’in araştırması ve Berge Arabian’ın fotoğraflarıyla 6 Mart’ta Schneidertempel Sanat Merkezinde sanatseverlerle buluşuyor. 

Marta Amati, adını her zaman ‘Madam’ sıfatıyla birlikte yazdırmış önemli bir müzisyen. İzmir’in müzik tarihi çalışmalarında kendisi için bölümler ayrılmış.  İzmir Konservatuarının kurucularından olan Madam Amarti, yaylı çalgılardan sorumlu bir müzik öğretmeniydi. Sağır, Dilsiz ve Körler Okulunda dersler vermiş, yüzlerce öğrencisi olmuş, binlerce kez resitaller vermiş bir sanatçıydı.

Rita Ender’in araştırması ve Berge Arabian’ın fotoğrafları ile hazırlanan çalışmada, kuşaklar boyunca İzmirli Yahudilerin anılarına kemanının sesi ve görüntüsüyle kaydolan Marta Amati’nin izinden gidiliyor. Marta Amati’nin, Türkiye’ye nasıl ve ne zaman geldiği, bir sinagogda nasıl konumlandığı, İzmir Yahudilerinin anılarındaki ve İzmirlilerin hafızalarındaki yeri inceleniyor. 1462. Sokak’ta oturduğu bilenen, bir defa evlendiği düşünülen, Yahudi mi yoksa Katolik mi olduğu konusunda tereddütte kalınan Marta Amati’nin, 20. yüzyılda İzmir’in sosyal ve kültürel hayatındaki yeri, sergiye paralel olarak Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap aracılığıyla da ortaya koyulmaya çalışılıyor.

Sergi 31 Mart’a kadar sanatseverlerin beğenisine açık olacak.

http://www.salom.com.tr//haber-109711-madam_marta_amati_sergisi_ssmde.html


İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın