İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İzmir kökenli Amerikalı Ermeni hayırsever Louise Simon Manukyan vefat etti

Ermeni Hayırsever Genel Birliği (AGBU) kurucusu Alek Manukyan’ın kızı ve babasından sonra bir dönem AGBU başkanlığını yürüten Louise Simon Manukyan ABD’de hayata gözlerini yumdu.

Louise Simon Manukyan 19 Mayıs 1933 tarihinde ABD’nin Detriot şehrinde doğdu. Onun babası meşhur hayrısever, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Ermeniler’i bir araya getirme konusunda büyük katkısı olan, Ermenistan Milli Kahramanı ve İzmir doğumlu Alek Manukyan’dır. 

Ermenistan’da 1988 yılındaki Spitak depreminden sonra Louise Simon Manukyan babasının yerine geçerek AGBU Başkanı oldu.

1962 yılında onun ebeveynleri ‘Louise Manukyan-Simon’ vakfı kurdular. Daha sonra vakıf ‘Manukyan-Simon’ olarak adlandırıldı. 2007 yılında Michigan Üniversitesinde eğitim gören Ermeni öğrencilere vakıf 1.2 milyon dolarlık destek verdi.

1979 yılında Louise Simon Manukyan Kilikya Ermeni Katolikosluğunun Batı Diakosluğunda hizmete başladı ve ilk kadın görevlisi oldu.

2000 yılında Louise Simon Manukyan ve kardeşi Richard Manukyan Terevan’da bulunan ve Ermenistan’ın en büyük kilisesi olan Surp Grigor Lusavoriç kilisesinin inşaatı için 2 milyon dolar bağış yaptılar. 26 Kasım 2012 tarihinde Tüm Ermeniler Katolikosu II. Garegin Louise Simon Manukyan’a ‘Kutsal Eçmiyadzin Şövalyesi’ madalya ile onurlandırdı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Louise Simon Manukyan’ın ölüm haberini büyük üzüntüyle karşıladığını ifade ederek onun Spitak Depremi, Karabağ savaşı mağdurlarına yardım etme konusunda ve Ermeni Kültürünün gelişmesinde çok büyük katkıları olduğunu vurguladı.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/02/20/Amerikalı-Ermeni-hayırsever-Louise-Simon-Manukyan/148423

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın