İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugün Gurgen Margaryan’ın 15. ölüm yıldönümü: Katilden kahraman yaratanlar

19 Şubat, Azerbaycan’lı subay Ramil Safarov tarafından uykuda baltalanan 26 yaşındaki Ermeni teğmen Gurgen Margaryan’ın 15. ölüm yıldönümü.

2004 yılı 19 Şubatta Budapeştte Safarov, Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı sırf Ermeni olduğu için, sabaha doğru elinde balta ve bıçakla odasına girip, uykudayken hunharca katletti. Katil, Macaristan hükümetinin kararıyla Azerbaycan’a iade edildi. Azerbaycan’da ise katil Safarov milli kahraman olarak ilan edildi.

Ermenihaber.am Safarov’un affedilmesini memnuniyetle karşılayan ve katilden kahraman yaratan Türk ve Azerbaycanlı üst düzey yetkililerin utanç verici açıklamaları toplayıp dikkatinize sunuyor.

Nevruz Memmedov
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nin Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olan , (şimdiki Azerbaycan Başbakanıdır)“

“Her birimiz için bu olay, mutluluk ve gurur kaynağıdır. Kendi halkının sadık bir evladının, Vatanı ile halkının şanını korumak için başkaldırdığı nedeniyle hapse atılan askerimizi burada görmek son derece etkileyicidir.” 

Newtimes.az, 31.08.2012 

Ali Ahmetov
“Yeni Azerbaycan” Partisi Genel Başkan Yardımcısı 

“Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın, Ramil Safarov’un affedilmesine dair kararnamesini, devlet başkanının cesur bir adımı ve adaletin yerine getirilmesi olarak değerlendiriyorum.”

1news.az, 31.08.2012 

Bayram Safarov
“Dağlık Karabağ Azerbaycan Toplumu” toplumsal kuruluşu başkanı 

“Safarov, Karabağ kökenli herkes için, Azerbaycan’ın gerçek kahramanı olarak değerlidir. Nihayet adalet yerine getirildi.”

APA Ajansı, 31.08.2012 

Zahid Oruç
Azerbaycan Milli Meclisi Güvenlik ve Koruma Komitesi üyesi milletvekili 

“Ramil Safarov’un serbest bırakılması halkın itibarini artırıyor. Ramil Safarovsadece babasının oğlu değil,  o Azerbaycan halkının temsilcisidir… Bu olay, halk ruhunun yükselşine sebep olabilir.”

SalamNews. 01.09.2012

Elmira Suleymanova
Azerbaycan Ombudsmanı 

“Ramil Safarov, gençliğimiz için vatanseverlik örneği olmalı.”
“Bu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in insanseverliğinin, Azerbaycan vatandaşlarına olan  merhametinin yeni bir ispatıdır.”

1news.az, 03.09.2012

Heydar Cemal
Rusya İslam Komitesi Başkanı 

“Ve ben, Ramil Safarov’un, Azerbaycan’da bir kahraman olarak karşılanmasının çok doğal olduğundan eminim.”

Day.az, 01.09.2012 

Hulusi Kılıç 
Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi

“Yaşananların suçlusu Batı’dır. Batı, Ramil Safarov olayına benzer olayların tekrarlanmasını istemiyorsa, Dağlık Karabağ meselesinin en kısa zamanda çözülmesinde Azerbaycan’ın adil tutumunu desteklemeli.” 

Day.Az. 04.09.2012 

Bedri Üstüne
Türkiye vatandaşı, emekli yarbay ( Aliyev’e yazdığı teşekkür mektubundan)

“Bu iş tam böyle yapılır. Tüm askeri birimlerde, her Azerbaycan askerine örnek olması hedefiyle tarafınızca affedilen kardeşimiz subay Ramil Safarov’un heykelleri dikilmeli… Vatana ve halka olan sevgi ve cesaret böyle olmalı.”

Zeynep Hanlarova 
Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili,  Azerbaycan’da tanınmış şarkıcı 

“Safarov sadece Azerbaycan’In değil, tüm dünyanın kahramanıdır. Onun heykeli dikilmeli. Her erkek böyle bir şey yapamazdı. İki kahraman vardır, sayın İlham Aliyev ve Ramil Safarov. Ben de Safarov’un yaptığının aynısını yapardım. Bir Ermeninin canını almakta haklıydı.”

AzNews, 03.10.2012.

2004 yılında Macaristan’da NATO’nun “Barış uğruna işbirliği” projesi kapsamında düzenlenen İngilizce kursuna Ermenistan’dan Gurgen Margaryan ve Hayk Mukuçyan katılmıştı.

Olay, 19 Şubat sabahı saat 5:30 sularında meydana gelmıştı. Görgü tanıklarına göre, Margaryan ile Safarov arasında olay arıfesinde herhangi bir tartışma veya anlaşmazlık olmamıştı. Katil, gece gizlice Margaryan’ın odasına girerek baltayla gaddarca canını almış, daha sonra polise verdiği ifadede,  somut bir kişiden değil, genel olarak Ermeni halkından intikam almak istediğini iddia etmişti.

Margaryan’ı katlettikten sonra Safarov, aynı gün diğer Ermeni subayı da öldürmeye çalışmış, ancak askerlerin müdahalesi sayesinde başaramamıştı. Ermeni subay Hayk Mukuçyan’ı Azerbaycanlı katilin elinden kurtaran, Litvanya’lı yüzbaşı Saulius Paliulis olmuştu. Ermenistan Savunma Bakanlığı, 2018 yılında Paliulis’i “Vazgen Sargsyan” madalyasıyla ödüllendirdi. 

Nisan 2006 tarihinde Budapeşte mahkemesi kararıyla Safarov, ilk 30 yılda af hakkı olmamak üzere müebbet hapis cezasına  çarptırıldı. Macaristan hükümetinin, Safarov’un Azerbaycan’a iadesinin imkansız olduğuna dair defalarca yaptığı açıklamalarına rağmen, 31 Ağustos 2012 tarihinde kattil ülkesine teslim edildi. Aynı gün resmi Yerevan, Budapeşte ile diplomatik ilişkilerini askıya aldı. Daha sonra edinen bilgilere göre Macaristan, Safarov’un iadesi için Azerbaycan tarafından 7 milyon ABD dolarıyla “ödüllendirilmişti.”

İadesinden hemen sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın özel bir kararnamesiyle affedilen katil Ramil Safarov, milli kahraman ilan edildi. Mayor rütbesi verilen katile ayrıca bir apartman dairesi hediye edildi ve 8 yıılık maaş ödendi.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/02/19/Macaristan-Ermeni-Gurgen-Margaryan-Azerbaycan/148314

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın