İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batı Trakyalı Süleyman Mehmet: Ermeniler beni evlatlık gibi yanlarına alıp büyüttü

45 yıl inşaat ustalığı yapan Batı Trakyalı Süleyman Mehmet, bugün için geçmişte inşasında çalıştığı yapılara gururla bakıyor.

Küçük yaşta iş hayatına atılan Batı Trakyalı inşaat ustası, ERT Komotini devlet radyosundan Maria Nikolau’ya yaptığı açıklamalarda “Ailemiz, bize bakacak durumda değildi. Üç kardeştik. Ben Ermeni ekmeğiyle büyüdüm. Ermeniler beni evlatlık gibi yanlarına alıp büyüttü. Ölene kadar yanlarında kaldım. Annem üç çocukla kalmıştı. Hangi birimize bakacaktı. Ancak bana bakan aile de yaklaşık 30 yıl önce öldü. Bugüne bugün gidip onlar için mum yakıyorum” diyor.

İlkokuldan sonra inşaat ustalığı işini öğrenmeye başlayan 45 yıllık usta “Oldukça zor iş ama bu iş sayesinde ekmek yedik. 45 yıl dile kolay. İlkokuldan sonra elime malayı keseri aldım ve her gün bir inşaattaydım. Şimdilerde sağlık sorunları yüzünden zor yürüyorum, sorunlar şimdi çıkıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bugün için bile işinden sevgiyle söz eden Süleyman Mehmet “Projeleri çok iyi anlıyordum ve işe başlıyordum. Başkaları da gelip nasıl çalıştığıma bakıyordu. İşimde iyiydim. Mühendisler yanlış yapıyordu ama ben ilkokul mezunu olmama rağmen yanlış yapmazdım. Bugün için bile yaptığım evlerin yapıların önünden geçtiğimde gururla bakıyorum. Şimdilerde inşa edilen evleri ben kapalı gözle yaparım. Benim istediğim gibi sağlam değiller” şeklinde konuşuyor.

Müslüman olmasına rağmen kiliselerin kubbelerini inşa ettiğini gururla anlatan tecrübeli usta “Kubbeleri kimse yapamıyordu, çünkü yapımları zordu. Gidip kalıplarını ben hazırlıyordum. Rodop ilinde onlarca kubbe yaptım. Çok zor iş, yavaş yavaş hazırlıyordum” diyor.

Azınlıkça’nın aktardığına göre okulundan kilisesine, evinden farklı yapılarına kadar çok sayıda yapının inşasında çalışan Süleyman Mehmet usta “Yarı Gümülcine’yi yaptım. İnsanlar için önemli olan da yaşamlarının sonunda eserleri ve eylemleriyle gurur duyabilmektir” ifadeleriyle sözlerini noktalıyor.


https://www.azinlikca.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/17170-bati-trakyali-suleyman-mehmet-ermeniler-beni-evlatlik-gibi-yanlarina-alip-buyuttu.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın