İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Füze anlaşması da tehlikeye girebilir

Fransız – İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile Türkiye arasında yeni nesil hava savunma sistemi geliştirilmesi amacıyla imzalanan anlaşmanın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 24 Nisan kararıyla tehlikeye girebileceği belirtiliyor

Güldener Sonumut

İç politikada zor günler yaşayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde oy toplamak amacıyla 24 Nisan gününü sözde Ermeni soykırımını anma günü olarak ilan etmesi, Ankara ile Paris arasındaki ilişkilerin soğumasına neden oldu. Macron’un “tutarsız ve ciddiyetten uzak tutumunu sorgulayan Ankara’nın aklında, Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile Türkiye arasında NATO’ya uyumlu yeni nesil hava savunma sistemi geliştirilmesi amacıyla imzalanan niyet mektuplarının devamını getirme konusunda soru işaretleri oluştu. Macron’un tutarsız davranışlarından, son dönemde Paris ile sürekli olarak krizler yaşayan İtalya’nın da kaygılı olduğu belirtiliyor.

Eurosam Konsorsiyumu’nun İtalyan ortakları, Macron’un sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan etmesinin, Türkiye ile geliştirilecek hava savunma sistemi projesini riske atabileceğinden endişeli.

Tam bir çelişki

Fransa’da hükümet karşıtı gösterilerde bulunan “Sarı Yelekliler”i İtalya’da ağırlayarak Fransa’nın iç işlerine karışan Guiseppe Conte hükümetine tepki gösterip Roma’daki büyükelçisini geri çekme kararı alan Macron’un, diğer taraftan soykırım anma günü ilan ederek kendisinde hem Turkiye’nin iç işlerine hem de Ermenistan ile Turkiye arasındaki egemen ikili ilişkilere karışma hakkını bulması, diplomatik gözlemciler tarafından “dikkat çekici bir çelişki” olarak niteleniyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, akıllarda başka soru işaretleri de oluşuyor. Nitekim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talihsiz Ermeni soykırımı anma günü kararından önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşme talebinde bulunan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’nin, Fransa ile Türkiye arasına esmeye başlayan soğuk rüzgarları nasıl gidereceği de merak konusu. Zira ikilinin bu hafta Brüksel’de düzenlenecek olan NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında bir görüşme yapması öngörülüyor.

Askeri gözlemciler, Suriye’nin kuzeyinden çekilmeye devam eden ABD askerinin bölgeden tamamen çıkmasının ardından, Fransa’nın, Fırat’ın doğusunda bulunan askeri varlığını, Ankara ile yaşadığı soğukluk döneminde güvenli bir şekilde nasıl sürdürmeye devam edeceği de bilinmiyor. Zira Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’ye yönelik olarak rencide edici sözlerle, zaman zaman hasmane olarak da nitelenebilecek tutumunun devam etmesi, Türkiye’nin, Fransa ile yabancı savaşçılar ve Suriyeli mülteciler gibi konulardaki stratejik işbirliklerinin sağlıklı şekilde sürmesini de zora sokabilir.

Öte yandan Fransa ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliğine önem veren iş dünyasının önde gelen isimleri, Macron’un açıklamalarının iki ülke arasında soğukluğa dönüşmemesi için, Fransa Cumhurbaşkanı’nın yakın çevresi nezdinde girişimlerde bulunuyor.

http://www.milliyet.com.tr/fuze-anlasmasi-da-tehlikeye-dunya-2825710/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın