İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’den Rusya’ya: Tutuklanan Yehova Şahitleri’ni derhal serbest bırakın

Rus hükümeti ülkede 2017 yılında yasaklanan Yehova Şahitleri hareketine yönelik baskıyı artırırken Avrupa Birliği ve uluslararası insan hakları savunucularından bu duruma sert tepki geldi.

Yehova Şahitleri hareketi üyesi Danimarkalı Dennis Christensen Çarşamba günü mahkeme tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı, yetkililer tutuklanan kişi sayısının gün geçtikçe arttığını duyurdu.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Rusya’ya bağlı özerk cumhuriyet Mordovya ve Sibirya’nın batısında çok sayıda telefon, bilgisayar ve kitaba el konulduktan sonra birçok kişinin tutuklandığını açıkladı.

Rusya Yüksek Mahkemesi, 2017 yılında ülkede 172 bin üyesi bulunan Yehova Şahitleri’nin “aşırılıkçı organizasyon” olduğuna hükmederek ülkedeki faaliyetlerini yasakladı. Mahkeme örgüte bağlı 395 topluluğun faaliyetlerine son verilmesini ve mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti.

46 yaşındaki Dennis Christensen geçtiğimiz Çarşamba günü mahkeme tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu durum Avrupa Birliği’nin ve insan hakları savunucularının sert tepkisine yol açtı.

AB: “Şartsız olarak derhal serbest bırakılmalı”

Avrupa Birliği yetkilileri 46 yaşındaki Dennis Christensen’in “Şartsız olarak derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen ise Yehova Şahitleri’nin “aşırılıkçı organizasyon olarak gösterilmesi ve saldırgan terör örgütü organizasyonları ile aynı kategoride bulunmasına” sert tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ruya büyükelçisi de Twitter üzerinden yayınladığı mesajda “inanç özgürlüğüne” yönelik endişelerini dile getirdi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise dini kuruluşların faaliyetlerinin Rusya’da yasak olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Af örgütü Yehova Şahitleri’ne yönelik “zulüm kampanyası” başlatıldığını belirtti.

1870’de Amerika Birleşik Devletleri’nde Hristiyan teolojisini temel alarak kurulan örgüt, öğretilerini anlatmak ve taraftar kazanmak için kapı kapı dolaşan gönüllüleriyle tanınıyor.


https://tr.euronews.com/2019/02/07/ab-den-rusya-ya-tutuklanan-yehova-sahitlerini-derhal-serbest-birakin

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın