İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yolunuz düşerse tadına mutlaka bakmanız gereken 10 Viyana Kahvesi

Bir dönemin kahvehane edebiyatçılarına ev sahipliği yapan Viyana’da kahve geleneği hala devam ediyor. İşte he köşesi buram buram sanat ve edebiyat kokan Viyana’ya yolunuz düşerse tadına mutlaka bakmanız gereken 10 Viyana Kahvesi çeşitleri..

Efsaneye göre Viyana’nın 1683’te II. Viyana Kuşatması’ndan kurtuluşu sırasında içinde kahve çekirdekleri bulunan bir torba bulunmuş, deve yemi zannedilen kahveler yakılmak istenmiştir.

Lehistan Kralı Jan III. Sobieskibu torbayı subayı ve çevirmeni Georg Franz Kolschitzky’e vermiş ve Kolschitzky de ilk Viyana kahvesini kurmuştur. Kimi denemelerden sonra süt ve şeker ekleyerek Viyana’nın geleneksel kahve çeşidi olan Melange’ı icat etmiştir.

Gerçekteyse ilk Viyana kahvesini açan 1685 yılında Johannes Diodato adında Osmanlı’dan gelen bir Ermeni’dir.

Yeni içecek kısa sürede yaygınlığa ulaşmış, 1819 yılında 25’i şehir merkezinde bulunan 150 tane kahvehane tespit edilmiştir. Bu sayı 20. yüzyılın başında 600’e ulaşmıştır.

Sigara içmek ve oyun oynamak için kullanılan bu kahvelerin müdavimleri erkeklerdi. Kadınlar erkeklerle birlikte olduklarında kahvelere girebiliyorlardı.. Bu dönemde kahvehaneler altın çağlarını yaşadı.

19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Avusturya’nın ünlü edebiyatçıları kahvehaneleri sadece fikir alışverişi amaçlı değil, aynı zamanda yazmak için de kullanıyorlardı. Karl Kraus’un çıkardığı ünlü Fackel dergisi büyük oranda kahvehanelerde ortaya çıkıyordu.

Arthur Schnitzler, Alfred Polgar, Friedrich Torberg ve Egon Erwin Kisch de adı sayılması gereken kahvehane edebiyatçılarındandır.

Edebiyat ve kahvehane ilişkisinde Viyana’ya benzer bir görünüm Prag’da da vardır.

Bu dönemde Prag, Budapeşte, Lviv ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun başka büyük kentlerinde de Viyana kahvehanelerine benzeyen kahvehaneler açıldı.

Kahvenin yanında musluk suyu

Viyana kahvelerinde garson kahvenin yanında bir bardak da musluk suyu servisi yapar. Kimi kahvelerde uzun süre oturulduğunda garson istemeden su servisi yapar. Suyun işlevi günümüzde tümüyle farklılaşmıştır. Tarihsel olarak su, kahveyi karıştırdıktan sonra kaşığı yalamanın yakışıksız bir davranış olduğunu düşünen asillerin kaşığı içine bırakmaları için sunulurdu.

1950’li yıllarla birlikte Viyana kahvehaneleri zor bir döneme girdiler. Televizyonun yaygınlaşması ve modern espresso barlarının açılmasıyla ünlü kahvehanelerin bir kısmı kapandı.

Tadına bakmanız gereken 10 Viyana Kahvesi çeşidi

Viyana kahvehaneleri kahvelerin çeşitliliğiyle ünlüdür. Ancak yolunuz Viyana’ya düşerse bu 10 kahvenin tadına bakmadan dönmeyin deriz..

Viyana kahvesi çeşitleri;

  • Schwarzer ya da Mokka: espresso
  • Brauner: Schwarzer’in sütle ya da kremayla birlikte servis edilen hali.
  • Schale Gold: Brauer’in daha fazla kremayla rengi daha açık hale getirilmiş hali.
  • Verlängerter: Schwarzer ya da Brauner’in iki kat su konularak seyreltilmiş hali.
  • Melange: Verlängerter’in sütle karıştırılarak elde edileni. Üzerinde genellikle bir süt köpüğü bulunur.
  • Franziskaner: Melange’ın süt köpüğü yerine krema bulunduranı.
  • Milchkaffee: Bol miktarda sütün içinde az miktarda kahve.
  • Wiener Eiskaffee: Krema ya da vanilyalı dondurmayla servis edilen soğutulmuş kahve.
  • Einspänner: Bir büyük cam bardakta servis edilen bol kremalı Schwarzer.
  • Kapuziner: Birkaç damla kremalı Schwarzer.

https://www.gidahatti.com/viyana-kahvesi-cesitleri-141178/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın