İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Medya basın yayın: 2019 Ocak ayı raporu

2019’un ilk ayı, Türk medyası anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? İşte, tüm gelişmeler…

Yargıtay: Hakaret yok, haber ve eleştiri hakkı var

Yargıtay, Evrensel yazarı Özcan Yaman’ın 4 Nisan 2014’te çıkan ‘Fotoğrafçı ile foto muhabiri arasındaki fark’ yazısı nedeniyle tazminat davasını reddeden mahkemenin kararına yapılan itirazı reddetti: Yerel mahkeme, yazının, hakaret içermediğini, “Haber verme ve eleştiri hakkı çerçevesinde yayımlanan bir yazı” olduğuna hükmederek, tazminat talebini reddetmişti.

5 Kasım 2015 tarihinde yapılan başvuruyu değerlendiren Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise Bilal Erdoğan’ın başvurusunu oy çokluğu ile reddederek, 2. Asliye Ceza Mahkemesinin kararını “Usul ve yasaya uygun olduğu” gerekçesi ile onayladı.

AMK Spor gazetesi son kez okurlarıyla buluştu

9 Haziran 2012 tarihinde Sözcü Grubu’nun çatısı altında yayın hayatına başlayan AMK Spor (Açık Mert Korkusuz) gazetesi 4 Ocak tarihli sayısıyla son kez okurlarıyla buluşmuş oldu.

Yayını kesilen Flash TV, haber programlarına son verdi

Son dönemde ekonomik zorluklar yaşadığı bilinen Flash TV, TÜRKSAT’a ödemeyi yapamayınca yayını kesildi. Paranın yatırılmasının ardından kanal izleyiciyle buluştu ancak muhalif çizgide yayın yapan Gerçek Gündem ve Gece Hattı programlarını yayından kaldırdı.

Ermeni sanatçı ile görüşmeye ‘Devlet karşıtı gazetecilik’ suçlaması

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede; Mezopotamya Ajansı Muhabiri Esra Solin Dal’ın haber kaynaklarından randevu talep etmesi “örgüt faaliyeti”, Afrin’de kadın ve çocuk ölümlerine ilişkin hak savunucusu kurumlardan randevu talebi, “Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı ağır itham”, Ermeni tehcirine ilişkin Ermeni Udi Yervant’tan randevu talebi ise “devlet karşıtı gazetecilik” olarak değerlendirildi.

Gazeteci Murat Aksoy tahliye edildi

‘FETÖ’nün medya yapılanması’ davasındaki 2 yıl 1 aylık hapis cezasının onanmasının ardından 22 Kasım’da yeniden cezaevine giren gazeteci Murat Aksoy tahliye oldu.

Yargılandığı dava kapsamında 421 gün cezaevinde kalan Aksoy, 24 Ekim 2017’de İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmişti.

Fikret Bila Halk TV ile anlaştı

Hürriyet gazetesinin Demirören Holding’e satılmasının ardından Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa eden Fikret Bila, Halk TV ile anlaştı.

TGS’den Sözcü gazetesine ‘sendikasızlaştırma’ uyarısı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sözcü Gazetesi yöneticilerinin sendika üyesi çalışanlarına yoğun istifa baskısı uygulandığını belirterek “Birçok yazarı, çalışanı, hatta sahibi hukuksuz bir şekilde yargılanan ve bu nedenle sendikamızdan her dönemde dayanışma gören Sözcü yönetimi, kendi çalışanlarının anayasal hakkını yok sayıyor” ifadeleri kullanıldı.

TGS, “Sözcü’de sendikasızlaştırma: Ülkeye demokrasi kendine otokrasi” başlıklı açıklama ile Sözcü gazetesinde çalışanlara TGS’den istifa baskısı uyguladığını duyurdu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sözcü gazetesi yöneticileri, çalışanların sendikalı olma hakkını gasp ediyor. Gazeteciler Sendikası’na üye olan Sözcü çalışanlarına sendikadan istifa etmeleri için üç gündür yoğun bir baskı uygulanıyor. Sözcü yöneticileri, gazetecileri tek tek çağırarak, sendikadan istifa etmeyenleri işten atmakla tehdit ediyor. Anayasayı tanımayan, çalışanların sendika hakkını kabul etmeyen, gazetecilere yönelik saldırgan bir tutum içinde olan Sözcü gazetesi yöneticileri, lafa gelince ülkede hukuku, demokrasiyi, özgürlükleri savunuyor! Birçok yazarı, çalışanı, hatta sahibi hukuksuz bir şekilde yargılanan ve bu nedenle sendikamızdan her dönemde dayanışma gören Sözcü yönetimi kendi çalışanlarının anayasal hakkını yok sayıyor. Anayasayı çiğneyen, çalışanlara sendikadan istifa etme baskısı yapan bu yöneticiler bir an önce mevcut tutumlarından vazgeçmelidir. Aksi takdirde haklarında yasal işlem başlatmaktan başka çaremiz kalmayacaktır. Türkiye Gazeteciler Sendikası medya sektöründe orman kanununu sona erdirip yerine insanca çalışma düzenini koymaya kararlıdır. Medya yöneticilerine çalışanın hakkına saygı duymayı öğreteceğiz.”

RTÜK’ten ‘Cin’ kelimesine yasak getirildi

ATV’de program yapan Müge Anlı, sunumu esnasında ‘cin’ kelimesinin yasaklandığını bunun yerine ‘3 Harfliler’ denilmesi gerektiğini söyledi.  Anlı sunumu esnasında “Çocuğun içinde, RTÜK yasakladığı için söyleyemiyorum, ‘3 Harfliler’ olduğu söylenmiş” ifadelerini kullandı.

Yazar Mağden ve Gazeteci Öğreten’e ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ cezası

Yazar Perihan Mağden ile gazeteciler Tunca Öğreten, Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar’ın ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme Mağden ile Öğreten’e ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 7’şer bin lira para adli para cezası verirken gazeteciler Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar’ın ise beraatine karar verdi.

Star TV’den ‘Atatürk ölmedi kalbimizde yaşıyor’ repliğine sansür

Yozgat’tan İstanbul’a gelen bir ailenin İstanbul Taksim maceralarını işleyen filmdeki karakol sahnesi kesildi. Karakol sahnesinde aile, çocuklarının kaybolduğunu bildirmek için karakola gidiyor. Komiser, 24 saat geçmeden yasal olarak işlem yapılamayacağını bildirince Emrah Kaman’ın canlandırdığı karakter, “Hayır ben de bunu anlamıyorum. 2-3 saat değil de 10 gün desek nereden bilecek bu amir? İlla Ankara’daki nüfuzlu dostlarımızı mı arattıralım yani” diyor. Komiser “Sen beni tehdit mi ediyorsun, gel ara” deyince genç “Ankara’yı” arıyor.

Bu esnada yapılan kesme nedeniyle seyirci, “Anıtkabir mi? Atatürk ile görüşecektim. Ne, Atatürk öldü mü? Hayır Atatürk ölmedi kalbimizde yaşıyor” sözlerini izleyemedi.

Star TV’den açıklama gecikmedi

Kanal, resmi Instagram hesabından yaptığı açıklamada “Bu sahnenin yer almamasının nedeni Atatürk adının silinmesi değil, tam aksine Büyük kurtarıcının hatırasına duyulan derin saygıdır. Star TV, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi hatırasını korumak adına, söz konusu telefon şakası sahnesini yayınlamama kararı almıştır” denildi.

Gazeteci Ercan Ayrancı’ya hapis cezası

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevine destek vermek için Mayıs 2017’de eylem yaptıkları için gözaltına alınan 13 kişinin yargılandıkları davada karar açıklandı.

Aralarında Gazete Fersude’nin yayın kurulu üyesi Ercan Ayrancı’nın da bulunduğu sekiz kişiye hapis cezası verildi.

Basın Konseyi’nden Ahmet Hakan’a uyarı

Mine Kırıkkanat, ‘Yok birbirinden farkı: Misvak ve Kırıkkanat’ ve ‘Kadir Kırıkkanat, Mine Mısıroğlu’ başlıklı yazıları nedeniyle Ahmet Hakan hakkında Basın Konseyi’ne şikâyette bulundu.

Başvurusunda Hakan’ın, köşesinde kendisine hakaret etmeyi alışkanlık haline getirdiğini belirten Kırıkkanat, “Ahmet Hakan’ın yazısında; son zamanlarda Atatürk’e açıkça hakaret eden, bu konuda pervasızca davrandığı görülen birisiyle beni eşdeğer bir anlayışla değerlendirmesi, başlı başına bir kusurdur. Yazıda kullandığı ‘çığırtkan’, ‘hezeyan seviyor’ gibi tanımlamalar ise yazının amacını aşan gereksiz tanımlamalardır” ifadelerine yer verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu ise 14 üyenin katılımıyla yaptığı toplantıda Ahmet Hakan’ın Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden dolayı oy çokluğuyla ‘uyarılmasına’ kararı verdi.

Gazeteci Pelin Ünker’e para ve hapis cezası

Cumhuriyet gazetesi eski ekonomi muhabiri Pelin Ünker’in “Paradise Papers” haberleri nedeniyle TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a “hakaret” ettiği iddiasıyla açılan davada karar verildi. Mahkeme Ünker’e 8 bin 600 TL para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

RTÜK Daire Başkanvekili, yandaşa uyarı yazısı yazınca görevden alındı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) darbe girişiminden sonra satılığa çıkardığı cemaate yakın radyo ve televizyonlara ait frekansların çoğu, mevzuata aykırı şekilde hükümete yakın Turkuvaz Yayın Grubu tarafından alındı. RTÜK İzin ve Tahsisler Daire Başkanvekili Yasin Yiğit ise Turkuvaz’a uyarı yazısı gönderdikten bir gün sonra görevden alındı.

Evrensel Muhabiri Kemal Özer tahliye edildi

Evrensel Gazetesi Dersim Muhabiri Kemal Özer’in “örgüt üyesi” olduğu iddiası ile yargılandığı davanın beşinci duruşması, Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede, Özer ve avukatları savunma yaptı. Mahkeme heyeti, Özer’in tahliyesine karar verdi.

Nazlı Ilıcak’a 5 yıl 10 ay hapis cezası

Genelkurmay kayıtlarından çıkarılarak imha edildiği tespit edilen gizli belgeyi 2 Ocak 2015’te Bugün Gazetesi’nde yayımladığı gerekçesiyle müebbet hapis istemiyle yargılanan gazeteci Nazlı Ilıcak, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Seda Taşkın tahliye edildi

Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Seda Taşkın hakkında,  “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan 4 yıl 2 ay, “örgüt propagandası” suçundan ise 3 yıl 4 ay olmak üzere, toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Gazeteci Reyhan Çapan tahliye edildi

10 Mayıs 2018’de tutuklanan Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın avukatları, cezasının bir yıldan az kaldığı gerekçesi ile denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakılması için cezaevi savcılığına başvuruda bulunmasıyla gazeteci Çapan tahliye edildi.

Ocak ayında öldürülen gazeteciler:

 

https://indigodergisi.com/2019/02/medya-basin-yayin-2019-ocak-raporu/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın