İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uluslararası Yolsuzluk Algısı raporu: Türkiye, Macaristan’la birlikte en fazla gerileyen ülke oldu

Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) 2018 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde (CPI) 180 ülke arasında 41 puanla 78’inci sırada yer aldı.

Euronews Türkçe servisi kaynakalı habere göre, endeks  uyarınca Türkiye son beş yılda 9 puan kaybederek 14 basamak gerilerken Macaristan, Türkiye ile birlikte en fazla düşüş yaşayan ülkelerden oldu. Son beş yılda 8 puan kaybeden Macaristan 46 puanla 64’üncü sırada yer aldı.

Almanya merkezli ve 118 ülkede faaliyet gösteren örgütün 25 yıldır her sene yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde bu yılki verilerin kamuoyuyla paylaşıldığı bültende, Macaristan ve Türkiye’nin durumuna vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

Küresel demokrasi verileriyle çapraz analize tabi tutulduğunda (endeks) yolsuzluk ile sağlıklı bir demokrasi arasındaki ilişkiyi açığa çıkarıyor. Güçlü ve kurumsal bir demokrasinin işlediği ülkeler endekste ortalama 75 puanla yer alırken, bu rakamın ortalamasının sorunlu demokrasilerde 49, otokratik eğilimler gösteren hibrid rejimlerde 35 ve en kötü durumdaki otokratik rejimlerde ise 30 olduğu görülmekte.

Bu eğilimleri örnekleyecek olursak, Macaristan ve Türkiye endekste son beş yılda sırasıyla, sekiz ve dokuz puan kaybetti. Aynı zamanda Macaristan, siyasi haklar açısından 1989’dan sonraki en düşük puanı kaydederken Türkiye de ‘kısmen özgür’ statüsünden ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisine geriledi. Bu derecelendirme, söz konusu ülkelerdeki hukukun üstünlüğü ve demokratik kurumlardaki geriye gidişi yansıttığı gibi, bağımsız medya ve sivil toplumun hareket alanının keskin biçimde daraldığını göstermekte.”

Türkiye’nin Yolsuzluk Algısı Endeksi puanı 2013 yılından beri dikkat çekici biçimde geriledi.Türkiye geçen yılın endeks sonuçlarında bir önceki yıla göre 6 basamak gerileyerek 180 ülke arasında 81’inci sırada yer almıştı.


http://www.armradio.am/tur/5581

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın