İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan Paşinyan, Gomidas Vartabet’in 150. yıldönümüne adanmış konserde hazır bulundu

Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan ve karısı Anna Hakobyan, Komitaların 150. yıldönümünü  anma etkinliklerine start veren konsere hazır bulundu.

Konser Ermenistan Devlet Operasının Aram Khachatryan Konser Salonunda gerçekleştirildi.

Başbakanlık Halkla İlişkiler Dairesi’nden verilen bilgiye göre, etkinlik sırasında, Orkestra Şefi Hovhannes Chekidjian başkanlığındaki Ermenistan Ulusal Devlet Korosu konser verdi.

Gomidas Vartabed kimdir?

Gomitas, Gomidas veya gerçek adıyla Soğomon Kevork Soğomonyan (Komitas Vardapet; 26 Eylül 1869, Kütahya, Hüdavendigâr Vilayeti – 22 Ekim 1935, Paris), Ermeni ulusal müzik okulunun kurucusu Ermeni rahip, müzikolog, besteci, aranjör ve koro şefi. Gomidas, etnomüzikolojinin öncülerinden biri olarak tanınmaktadır. Gomidas, küçük yaşta yetim kaldı, Ermenistan’ın dini merkezi olan Eçmiadzin’e götürüldü ve burada “Gevorgian Seminary”‘de eğitim gördü. 1895’te vardabed (bekâr rahip) olarak atandı ve Frederick Willia Üniversitesi’nde müzik okudu ve daha sonra “batılı eğitimini ulusal bir müzik geleneği oluşturmak için kullandı”.

Gomidas, Nisan 1915’te Ermeni Soykırımı sırasında yüzlerce Ermeni entelektüel ile birlikte, Osmanlı hükumeti tarafından İstanbul’da tutuklanmış ve cezaevi kampına sürüldü ve daha sonra serbest bırakıldı. Sürgün sırasındaki işkence ve kötü muamele sonrası posttravmatik stres bozukluğu yaşadı. İstanbul’a döndükten sonra durumu ağırlaşınca Şişli’deki La Paix hastanesine, ardından da geçireceği Paris’teki bir sanatoryuma yatırıldı ve kalan hayatını burada tamamladı. Gomidas, tanınmış bir soykırım kurbanı olarak kabul görüyor ve sanat alanında da Ermeni Soykırımı’nın başlıca simgelerinden biri olarak gösteriliyor.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/30/Başbakan-Paşinyan-Gomidas-Vartabet/146876

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın