İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balayan: “Ermeni askerin başını kesen kahramanlaştırılırken hangi dostluk veya barıştan söz edilebilir?”

Artsakh (Karabağ) Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Vahram Balayan, Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın 1.5 saatlık görüşmesini yorumladı. Nikol Paşinyan ile İlham Aliyev’in görüşmesinin beklenmedik olmadığını ve önceden hazırlandığını dile getiren Balayan, Artsakh’ı zorla Azerbaycan’ın bir parçasını yapmak konusundaki Azerbaycan tutumunun değişmediğine dikkat çekti ve dolayısıyla süreçte önemli ilerlemelerin yaşanamayacağını vurguladı.

Meclis Başkan Yardımcısı, “Bakü’nün yaklaşımının, yapıcı bir müzakerenin yapılmasına izin verdiğini düşünmüyorum, çünkü onların taleplerinin yerine getirilmesi imkansızdır” şeklinde konuştu.

Paşinyan-Aliyev görüşmesinden önce Minsk Grubu tarafından yayınlanan açıklamada yer alan “halkları barışa hazırlamak” ifadesini de yorumlayan Balayan, bu ibaresini ortaya atanların “barışa karşı toprak” ilkesini savunduklarına dikkat çekti.

Balayan, “Aksi takdirde bunu nasıl düşünüyorlar? Azerbaycan, ana okulu ile okullardan başlayarak halkta Ermeni düşmanlığı seviyesini yükseltmek için onyıllar boyunca elinden geleni yaptı, her zaman Ermeni karşıtı histerisini teşvik etti, bu durumda Azerbaycan halkının barışa hazır olabileceği düşünülebilir şey mi?

Bu çok uzun bir süreçtir. Ermeni bir askerin başını kesen, kahraman ilan edilirirken hangi dostluk veya barıştan söz edilebilir? Barışın sağlanması  güzel, ancak imkansız bir fikir” ifadelerini kullandı.

“Halkları barışa hazırlamak” ifadesinin ne anlama geldiği konusunda ise Meclis Başkan Yardımcısı, herhangi bir evrakta bu ifadenin açıklamasının bulunmadığına dikkat çekerek, “Barışa hazırlamak ne demek? Kanaatimce burada tek taraflı tavizlerden söz ediliyor. Bu, iyi bir sonuça götüremez. Ermeni halkı, kendi özgürlüğü için mücadele verdi, kanını verdi ve vatanını bir başkasına bırakmaya hazır değil” şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, Ermenistan Başbakanı ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı 22 Ocak’ta bir araya gelmişti. Görüşmenin gayri resmi olduğunu bildiren Nikol Paşinyan, müzakere sürecinin durumuna ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını ve ilerideki görüşmeleri konuştuklarını açıkladı.

 

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/24/Artsakh-Balayan-Ermenistan-Azerbaycan/146516

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın