İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM, blogger Aleksandr Lapşin’in, Azerbaycan’a karşı verdiği suikast başvurusunu işleme aldı

Rusya ile İsrail vatandaşı olan tanınmış blogger Aleksandr Lapşin, Azerbaycan tarafından kendisine karşı suikast girişimi düzenlendiği vesilesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM, Lapşin’in başvurusunu işleme aldı. Şuan Azerbaycan’ın, temyiz için üç aylık bir zamanı var.

22 Ocak’ta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan blogger, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “AİHM başvurumu artık incelemeye aldı ve bu çok önemlidir, çünkü Azerbaycan, buna izin vermemek için farklı siyasi adımlar atıyor, rüşvet girişimlerinde bulunuyordu. Çünkü eğer AİHM suikast girişimi hakkında bir karar alırsa, bu onlar için büyük bir darbe olacak. Mahkeme başvurumu kanbul etti, tüm belgeler artık Azerbaycan’a gönderildi ve temyiz için üç ay zaman verildi”.

Aleksandr Lapşin, benzeri bir sürecin de ABD’de başlatılacağını bildirdi, ancak bu konuda şimdilik fazla bilgi paylaşmak istemediğini ifade etti.

Hatırlanacağı üzere, 2016 yılında Beyaz Rusya, Azerbaycan’ın talebi üzerine Aleksandr Lapşin’i gözaltına aldı. Blogger, Dağlık Kabağ’ı ziyaret ettiği gerekçesiyle Azerbaycan’ın “kara listesine” alınmıştı.

7 Şubat 2017 tarihinde Beyaz Rusya mahkemesi, Lapşin’i Azerbaycan’a iade etmek konusunda Beyaz Rusya Savcılığının kararına karşı Lapşin’in sunduğu itiraz başvurusunu reddetti. Aynı gün Rus blogger, özel uçakla Minsk’ten Bakü’ye sevkedildi.

20 Temmuz’da Bakü Ağır Ceza Mahkemesi, Lapşin’i 3 yıl hapis cezasına mahküm etti, ancak 11 Eylül 2017’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından affedilen blogger, İsrail’e döndü.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/22/A%C4%B0HM-Lap%C5%9Fin-Azerbaycan-suikast/146366

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın