İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikalı Ermeni yazar Bakü Katliamı kurbanları anısına orman kurmak için kampanya başlattı

Amerikalı yazar, aktivist Anna Astvatsaturian-Turcotte Ermenistan’ın Talin kentinin çevresinde, 1990 yılında Bakü’de katledilen Ermeniler anısına orman kurma amacıyla Facebook üzerinden para toplama kampanyasına başladı. Talin’de Bakü Katliamı Hatita Ormanı başlıklı kampanya çerçevesinde 2 kektarlık bir araziye ağaç dikilmesi öngörülüyor. 

Kampanyayı anlatan yazıda girişimci, Azerbaycan’ın Artsakh (Karabağ) Ermenileri’nin kendi kaderini tayin etme mücadelesine 1988 Bakü ve Kirovabad katliamlarıyla cevap verdiğini kaydetti.

Yazar “Ermenilerin bu iki şehirde katledilmesine rağmen, hiç kimse aynı şeyin endüstriyel, gelişmiş ve medeni Bakü’de olmasını beklemiyordu. Ancak 12 Ocak 1990 yılında Baküde başlayan önceden planlanmış olan Ermeni kırımı 7 gün sürdü.

O günlerde yüzlerce (bazı hesaplara göre binlerce) Ermeni dövüldü, işkence gördü, tecavüz edildi ve öldürüldü. Evleri yağmalandı ve yakıldı” diye yazdı.

Astvatsaturian-Turcotte, bunun sonucunda Bakü’nün Ermenisizleştirildiğini, Azerbaycan’ın mevcut makamlarının ise Azerbaycan Ermeni cemaatinin izlerini ve ülkenin tarihi ile kültürüne olan katkılarının kanıtını sistematik olarak sildiğini belirtti.

Girişimci projenin Bakü Katliamı’nın 30. yıldönümü olan 2020 yılına kadar hayata geçirilmesini ümit ettiğini de sözlerine ekledi.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/21/Amerika-Ermeni-Bakü-Katliamı/146169

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın