İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İHD ve kayıp yakınları Hrant Dink’i andı

Kayıp yakınları, bu haftaki eylemde Hrant Dink’i andı. Açıklamada gerçek faillerin yargılanmadığı belirtildi.

DİYARBAKIR – İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla düzenledikleri eylemlerinin 519’uncusu 12 yıl önce öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anısına gerçekleştirildi.

Etkinliğe CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, Diyarbakır Eski Kiliseler Başkanı Gafur Türkay ve Diyarbakır’da yaşayan Ermeniler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İç Mimarlar Odası Diyarbakır İl Temsilciliği, Tabipler Odası, Vicdani Ret Derneği yöneticileri ve kayıp yakınları katıldı.

‘DİNK CİNAYETİ DE KARANLIKTA KALDI’

Eylemde konuşan Diyarbakır İHD Şube Yöneticisi Hasan Yalçın, Dink cinayetinin üzerinden 12 yıl geçtiğini, gerçek failler bilinmesine rağmen hâlâ adalet önüne çıkarılmadığını söyledi.

Türkiye’de birçok failli meçhul cinayettin yaşandığını hatırlatan Yalçın, “90’lı yıllarda Uğur Mumcu, Musa Anter, Ferhat Tepe, Metin Göktepe gibi birçok gazeteci katledildi. Hiçbirinin failleri hâlâ oraya çıkmış değil. 19 Ocak’ta katledilen Hrant Dink de bunlardan biri. Siyasi iktidarın tıpkı Roboski’de yaşananlar için söylediği gibi, ‘Dink cinayeti Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kalmayacak’ demesine rağmen cinayetin failleri hâlâ ortaya çıkmadı, bu cinayet de diğerleri gibi karanlıkta kaldı” diye konuştu.

‘FAİLLER BİLİNİYOR AMA ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMADI’

Surp Giragos Ermeni Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gafur Türkay ise yıllardır kayıp yakınlarının bir mezarlarının bulunması için mücadele ettiklerini, ancak buna dahi izin verilmediğini belirtti.

Türkiye’de 1.5 milyon Ermenin mezarının olmadığını, bunların da kayıp olarak nitelenebileceğini söyleyen Türkay, “Eğer geçmişte Ermeni mezarları bulunsaydı, belki bu failli meçhul cinayetler olmayacaktı. Ne yazık ki ülkemizde demokratik anlayışın olmaması, adaletin tesisi edilmesi konusunda ciddi hiçbir adım atılmadı. Bize 104 yıl önce verilen mesajı almıştık. Hrant cinayetiyle de, ‘100 yıl geçse de sizden biri kendini ifade etse cesedini kaldırımlarda bulur’ demek istediler. İşlenen cinayetin failleri biliniyor ama maalesef adalet önüne çıkarılmadığı için benim artık bir adalet beklentim yok” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 1994 yılında Mardin’inin Kızıltepe ilçesine bağlı Kengerli köyünde ikamet ededen ve gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Yusuf Tunç’un akıbetini sordu. (DUVAR)


https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/01/19/ihd-ve-kayip-yakinlari-hrant-dinki-andi/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın