İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bursa Metropoliti Elpidoforos Lambriniadis’in Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayindeki Konuşması


(Trilye, Aziz Vasilios Kilisesi, 19 Ocak 2019)

Kadasetli Patrik Hazretleri,
Muhterem Bodrum Episkopos’u,
Değerli Mudanya Belediyesi temsilcisi sayın Sevgi hanım,
Sevgili Yunanistan, Ukrayna ve Bulgaristan Başkonsolosları,
Sayın Selanik Milletvekili,
Değerli Nea Propontida ve Rafina Belediye Başkanları,
Sevgili Trilyeliler, Yeni Trilye’den gelenler ve buradan, asıl Trilye’dn bize katılanlar,
Patriğimizin bugün yönetmiş olduğu ayine hoş geldiniz!

Kilisemizin geleneklerine göre, her sene Efendimiz İsa Mesih’in Vaftiz bayramında su birimi olan her yerde, olsa deniz, nehir veya göl, ruhani liderlerimiz özel bir törenle suları kutsar. Bunu yapmak için suya bir haç atar ve delikanlı gençlerimiz o haçı sudan çıkarmayı büyük bir onur ve bereket olarak kabul ederler.

Bugün Trilye için tarihi bir gün. Çünkü tarihte ilk kez bir İstanbul Rum Patriği Trilye’ ye geldi, bu tarihi kilisede ayin yönetti ve birazdan iskeleye gidip Marmara Denizi’nin sularını kutsayacak. Bu bir tarihi ilktir ve yüzyıllar boyunca Trilye’ de böyle yüksek seviyede, bir Patriğin’ de katıldığı bir deniz kutsama töreni kaydedilmemiştir.

Muhterem ve Kadasetli Patriğimiz, bize bu onuru bağışladığınız için sizlere müteşekkiriz ve saygıyla elinizi öpüyoruz.

Yaklaşık 30 yıldır Patriklik görevinizi onurla ve şerefle yerine getiriyorsunuz ve her zaman sözleriniz insanlar arası sevgi ve barış ile ilgili olmuştur. Kalplerimize ektiğiniz tohumlar sadece halklar arası karşılıklı saygı ve sevgi besleyen meyveler vermiştir.

Bu meyvelerden biri, eski Metropolitliklerin tekrar canlanmasıdır. Mübadelede Rumların terk ettiği cemaatler bugün tekrar canlanıyor. Tabi iki Rumlar artık yok. Ancak, yeni yerleşmiş Hristiyan Ortodokslar var. Bunlar Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’dan farklı nedenlerden Türkiye’ye göç etmiş ve yerleşmiş Hristiyanlardır. Bu Hristiyanların dini ihtiyaçlarını karşılamak için, siz muhterem ve saygıdeğer Patriğimiz 2011’de Bursa Metropolitliğini’ de canlandırdınız.

Allah’ın izniyle bu Metropolitlik bugüne kadar iki tarihi kiliseyi satın alabildi: biri Trilyemiz’de bulunan Kemerli Kilise, ve diğeri komşu Kumyaka’da bulunan Başmelekler Kilisesi. Şimdilik, Kumyaka kilisesini restore etmek için başvuruda bulunduk ve ruhsatı almak için son aşamada olduğumuzu söyleyebiliriz. Kemerli Kilisenin durumu bizi düşündürüyor ve onun için gereken makamlardan yardım istedik. En kısa zamanda kiliseyi koruyucu bir çatı altına almamız lazım ve inşallah alacağız.

Aynı anda, Hristiyanlarımız için daimi bir papaz atadık: peder Haralambos Niçef. Peder Haralambos her hafta, her Cumartesi, Bursa Fransız Kilisesinde ayin yapıyor ve Hristiyanlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bu vesileyle, bize gereken izinleri veren Bursa Valiliği ve bizi misafir eden Bursa Türk Protestan Kilisesine, pastör İsmail Kulakçıoğlu’na huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum. Aynı şekilde, bugünkü ayin için gereken izinlerini bizden esirgemeyen Valimiz sayın Yakup Canbolat’ a teşekkürlerimiz sonsuzdur. Yeni almış olduğu görev için başarılar diler, merhum validesinin ruhu için dua etmeye devam ediyoruz.

Barışı seven, insanları seven, farklılıktan korkmayan, her insanı kucaklayan, çokkültürlülüğü zenginlik olarak her zaman gören, değerli Belediye Başkanımız sayın Hayri Türkyılmaz’ı unutmak tabi ki mümkün değil. Yunanistan ve Türkiye arasında barış ve sevgi tohumlarını ekmekten yorulmayan ve üşenmeyen bir insandan bahsediyoruz. Mudanya Belediyesi temsilcisi sayın Sevgi Ursavaş’a ricamız, değerli Başkanımıza şükranlarımızı ve selamlarımızı iletmesidir.

Başkanımız ve onunla çalışanlar bir istisna değildir, Patrik Hazretleri. Burada, Trilye, Kumyaka ve Mudanyada yaşayan halk, aynı şekilde misafirperver, saygılı ve çalışkan insanlardan oluşan bir toplumdur. Onlar’ da çoğunlukla göçmen evlatları olarak barışı seven, insanlık duyguları derin olan, kültürlü insanlardır.

Gelin hep beraber barış köprülerini kuralım, halkları tekrar birbirlerine kavuşturalım. Çünkü barış içinde yaşayabiliriz, iyi komşu ve kardeş olabiliriz. Bunu başarmanın yollarından biri’de dua’dır, imandır. Dua eden bir insan, kalbinde nasıl kin ve kötülük besleyebilir ki? Ancak sevgi ile dolu, mütevazi ve temiz kalpler ellerini Allah’a doğru yöneltip onunla konuşabilirler. İşte o eller başka bir insana, Allah’ın başka bir kuluna zarar veremezler.

Gelin hep beraber Patriğimizin barışçı izlerini, onun adımlarını takip ederek, bu güzel denizin sularını kutsayalım. Bu deniz artık bizi ayırmasın, bütün kötülükleri içine gömsün, bizi günahlarımızdan arındırsın. Allah herkese sağlık, huzur ve mutluluk versin. Bütün Trilyelilerin ailelerinden bereketlerini esirgemesin. Bağlarını, zeytinliklerini ve işlerini korusun ve başarılı olmasını sağlasın.

Mutluluk ve refah ancak paylaşılınca çoğalır.

Ömrünüz uzun olsun, Kadasetli Patriğimiz!
Amin.

https://www.facebook.com/Bursa.Diocese/posts/1997724480275258

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın