İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Tbilisi Ermeniler Derneği”, Ermeni hayırsever Mantaşyan’ın evini kurtarma amacıyla Paşinyan’a açık mektup gönderdi

“Tbilisi (Tiflis) Ermeniler Derneği” (TED) Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a ünlü Ermeni iş adamı ve hayırsever Aleksandr Mantaşyan’ın (Mantaşyants) evini kurtarmak için bir açık mektup gönderdi.

Mektupta TED başbakana Tbilisi’deki anıtının nihai kaybını durdurmaya çağrıp Mantaşyan’ın evinde Ermenistan’ın Gürcistan’da elçiliğinin yerleştirilmesini ya da mekanın Ermeni-Gürcü ekonomik ilişkilerinin merkezi olarak hizmet ettirilmesini öneriyor.

Mektupta “Evi Gürcistan’ın başkentinin kalbinde. Sovyet dönemde burası Gürcistan’ın Sanat Merkeziydi. Daha sonra özel mülkiyete dönüştürüldü. Şu an iki katlı boş yalısı satışa çıkarıldı ve yıkıma uğrayabilir.Mantaşyan ailesinin oturduğu dönemden kalan eşyalar da var” ifade ediliyor. 

TED, Sovyet sonrası dönemde Gürcistan’daki Ermeni kültür varlığı sorunlarıyla ilgileniyor. 

Hatırlanacağı üzere Aleksander Mantaşyan bugün Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 1842 yılında doğdu. Nobel kardeşler, Rothschilds ve Rockefeller ailesiyle rekabet edecek kadar büyük bir servet edinen Mantaşev, 20. yüzyılın ilk yıllarında artık dünyanın en zenginleri arasında yerini almıştı.

Özellikle Ermeni çevrelerinde kalıcı bir ün kazandıran hayırseverlik alanındaki faaliyetleri oldu. Genel olarak Ermeni Kilisesi’ne yaptığı yardımların yanı sıra, Manchester ve Paris’teki Ermeni kiliseleri onun bağışlarıyla yaptırıldı. Mantaşyan ayrıca eğitim alanında büyük bir bağışçıydı; ticaret okulları, yetimler ve görmeyenler için özel okullar yaptırdı.

Aleksander Mantaşev 1911’de St. Petersburg’da öldü. Cenazesi Tiflis’e getirilerek buraya gömüldü. Birkaç yıl sonra gelen Rus Devrimi Mantashev’in işletmelerine ve servetine el koydu.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/17/Tbilisi-Mantaşev-Ermeni-Gürcistan-Bakü/145944

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın