İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yahudi Toplumundan kısa kısa…

Elda Sasun

‘Son Elbise’ filmi seyircisiyle buluştu

13 Ocak akşamı HEGKOM Hahambaşılık Eğitim Komisyonu ve Seyfi İşman’ın moderatörlüğünde Amram Oditoryumunda orijinal adı ‘El Ultimo Traje /The Last Suit’ filminden bölümler aktarıldı.

‘Son Elbise’ Arjantinli yönetmen Pablo Solarz’ın son filmi. Polonya doğumlu 88 yaşındaki Yahudi bir terzi olan Abraham Burstein, yaşadığı ülke Arjantin’den yola çıkarak Auchswitz Kampında tüm ailesini kaybettikten sonra kurtulup, sığındığı ve hayatını kurtaran arkadaşını bulmak için Lodz’a gitmeye karar verir. Onunla herhangi bir iletişim kuramamasına rağmen, yetmiş yıl sonra, Abraham eski dostunu bulmaya ve bir gün geri dönme sözünü tutmaya çalışır. Aslında gitme kararı ve evinden bir gece yarısı mezuzasını öpüp yola çıkmasının sebebi kızlarının oturduğu evini satıp onu bir yaşlılar evine koyma isteğine tepkidir. Holokost kurtulanı Abraham’ın hikâyesi gerçeğe dayanan bir hikâye. İki kişi arasındaki bir sohbete kulak misafiri olan yönetmen bu hikâyeyi film yapmaya karar verir. Elinde kılıfı içinde bir takım elbiseyi içeren, Polonya’daki arkadaşına verdiği sözü tutmak ve vefa borcunu ödemek üzere yola çıkan Abraham, yol boyunca tesadüflerin onu karşılaştırdığı kişilerle duygusal bir iletişim yaşar. Hayat ona Polonya yolunda, İspanya ve daha sonra Almanya topraklarından trenle geçerken hayata bakış açısıyla ilgili yeni derslerle sınar.

Film sonrasında İzak Kolman kendisinin de bir katılımcısı olduğu IHRA International Holocaust Remembrance Alliance (Uluslararası Holokost Anma İttifakı) adlı kuruluşun amacını ve faaliyetlerini anlattı. IHRA, 1998 yılında İsveç Başbakanı Göran Persson tarafından oluşturulan, son 20 yıldır soykırım ve ırkçılık arasında durmaya çalışan, Yahudi olmayan, devletlerarası bir kuruluş.

IHRA’nın şu anda 32 üye, 8 gözlemci üyesi bulunuyor. “Hâlâ tehlikedeyiz” sloganı ile yola çıkmış. Bu slogana dayanarak, eğitim ve yol kitapları hazırlayarak ırkçılıkla savaşıyor. Türkiye de yedi yıldır Dışişleri Bakanlığı ile birlikte bu çalışmalarda gözlemci üye olarak yer alıyor. Auchswitz’in 27 Ocak günü Ruslar tarafından kurtuluşunun her yıl düzenlenen törenler ile anılmasında bu kuruluşun büyük rolü var. 

Toplumumuzun fidanları Or Ahayim’i ziyaret etti

Bir asırdan uzun bir süredir sağlık ve bakım hizmeti veren Balat Or Ahayim Hastanesi, 13 Ocak Pazar günü Bar ve Bat Mitsva Kulübü çocuklarını misafir etti. Öğle yemeğinin ardından 100 kadar genç ve öğretmenleriyle birlikte Rav İsak Peres’in önderliğinde Tu Bişvat berahalarıyla meyvelerini yediler. Çocuklar, daha sonra hastane bahçesinde ektikleri fidanlarla bayramın anlamını daha da çok hissetti. Bundan sonra ektikleri bu fidanları sürekli olarak izleyip sahiplenecekleri sloganıyla neşe içinde hastaneden ayrıldılar. 

PARDES ÖĞRENCİLERİ ORTAKÖY SİNAGOGUNU ZİYARET ETTİ

Geçtiğimiz hafta sonu Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda Rav  Naftali Haleva önderliğinde,  Pardes öğrencilerinin de katılımıyla coşku ve enerjisi yüksek bir Şabat programı gerçekleşti.

11 Ocak Cuma akşamı Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda gerçekleşen Şabat yemeği öncesi Amerika’dan gelen Rav Mihael Broyde, Pardes öğrencileri ile birlikte sinagog yahidlerine Yahudilikte aile yapısının önemi üzerine bir konuşma yaptı. Gençlerin katılımı ile şarkılar ve danslar eşliğinde yapılan Şabat duasının ardından 90 kişinin bir araya geldiği yemekte Rav Naftali Haleva her sene olduğu gibi Pardes öğrencileri ile birlikte gençlerin bir araya getirmenin mutluluğunu ifade etti. Yemek sırasında Yahudilikte ikilemde olan bazı konular ile ilgili heyecanlı bir beyin fırtınası yapıldı.

Rav Naftali Haleva yemeğe katılan tüm gençlere, beraber olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti ve nice şabat yemeklerinde beraber olma temennisinde bulundu.

Cumartesi sabahı iki ayrı tefila yapıldı. Birinci tefila ve şabat seudası sonrasında misafir konuşmacı Rav Michael Broyde antisemitizm ve sebepleri konusunda bir konferans verdi.

Dinleyiciler farklı bir yorumla konuyu dinleme şansı buldular. Ardından yapılan ikinci tefila ile tüm gün ailelerle birlikte Şabat’ın enerjisi yaşandı. Tefila sonrası organize edilen  öğlen yemeğinde farklı bir Şabat ortamı yaşandı. Şarkılar eşliğinde geçen günde Pardes öğrencileri ve Rav Naftali Haleva çeşitli konulara konuşmalar yaptılar. Minha duası sonrası seuda şelişit ile birlikte Pardes öğrencileri farklı yorumlarla güne anlam kattılar. Ortaköy Sinagogu Başkanı Alber Elvaşvili, farklı yaş gruplarından 600’e yakın kişiyi ağırlayan ve organizasyon konusunda destek veren başta Rav Naftali Haleva’ya Pardes öğrencilerine ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu. Ayrıca organizasyonun gerçekleşmesi adına katkıları ile destek veren başta Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu Müdürü İzzet Yaeş olmak üzere Yusuf Sason, Rıfat İçin, Tuli-Rubi Skaist ve Sami Amiel’e de minnettarlığını dile getirdi.

ŞAAR AŞAMAYİM’DE SOHBET GECESİ

Şaar Aşamayim Sinagogu  9 Ocak Çarşamba akşamı  İzzet Pinto’yu ağırladı.

İzzet Pinto konuşmasında sıfır noktasından başladığı kariyer yolculuğunda kurduğu firmanın dünya çapında olmaktan öte, dünya standartlarını nasıl yukarı çektiğinin hikâyesini paylaştı. Başarısının sırrının cesaret, atılganlık, çalışkanlık ve en önemlisi başarısızlıklarda yılmadan ayağa kalkıp yeniden başlamak olduğunu belirtti. İzzet Pinto’nun sempatik anlatımı ve etkileyici görsel sunumu dinleyicilere oldukça keyifli bir gece geçirtti. Sunumun sonunda sorulan soruların ardından herkes mutlu bir gülümseme ile sinagogdan ayrıldı.

ALEF HANIMLARI  Plevneli Galeri’yi gezdi

Alef Kadınlar Komisyonu yeni yılın ilk sergi gezisini Mecidiyeköy likör fabrikasının yerine açılan Plevneli Galerisine yaptı.

‘Fabrika’da 10 Sanatçı /10 Bireysel Pratik’ adlı sergi on sanatçının eserlerinden oluşuyor.

Katılımcılar sergide yer alan sanatçılardan Arik Levy, Tony Metelli, Ida Tursic – Wilfried Miller, Youssef Nabil, Şener Özmen, Jean Pigozzi ve Erdoğan Zümrütoğlu’nun eserlerini gezme şansı buldular.

Düzenlenen her gezide artan katılımcı sayısıyla birlikte rehber eşliğinde yapılan gezide özellikle hortumundan asılı fil heykeli başta olmak üzere tüm eserler ilgi ve beğeniyle izlendi.


http://www.salom.com.tr/haber-109371-yahudi_toplumundan_kisa_kisa.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın