İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail’de çarmıha gerili R. McDonald heykeline Hristiyanlardan tepki: İnancımıza hakaret içeriyor

İsrail vatandaşı Filistinli Hristiyanlar, ülkenin kuzeyindeki Hayfa kentinde bulunan Hayfa Sanat Müzesi’nde inançlarına hakaret içeren bazı tablolar bulunduğu gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi.

Çoğunluğunu İsrail vatandaşı Filistinli Hristiyanların oluşturduğu Hayfa kentindeki müze önünde toplanan bir grup Hristiyan genç, Finlandiyalı Sanatçı Leinon’un eserlerinin kaldırılması amacıyla oturma eylemi başlattı.

Polisin dağıtmak istediği kalabalık, güvenlik güçleriyle çatıştı. Polis ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanırken öfkeli kalabalık da polise taş atarak karşılık verdi.

Protestocular heykel, tablo ve modellerle kapitalizm ve tüketim kültürünü eleştiren Finlandiyalı Sanatçı Jani Leinon’un eserlerinin de bulunduğu “Kutsal Eşyalar” başlığıyla düzenlenen serginin bir parçası olarak sergilenen bazı eserlerin Hazreti İsa’yla dalga geçtiğini belirtiyor.

Özellike Ronald McDonald’ın Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden esinlenilerek ‘McJesus’ adlı heykel, Hristiyanların öfkesine neden oluyor.

Hayfa Piskoposlar Konseyi Müsteşarı Vedi Ebu Nassar yaptığı açıklamada, kent halkı olarak söz konusu müzede yapılan serginin Hazreti İsa ile ‘dalga geçtiğini’ perşembe günü fark ettiklerini söyledi.

Ebu Nassar, müze ziyaretinde bazı eserlerin Hazreti İsa ve Hazreti Meryem’e hakaret ettiğini belirterek, sergiye ilişkin fotoğrafların yayılmasının kentte yaşayan Filistinli Hristiyanlarda büyük bir öfke yarattığını ifade etti.

Serginin insanların dini hassasiyetlerini zedelediğini vurgulayan Ebu Nassar, “Ben şahsen belediye ve müze yetkilileriyle görüştüm. Onlara kendileri için sanat olan şeyin başkaları için sanat sınırlarını aşma anlamına gelebileceğini söyledim.” dedi.

Hayfa Kiliseleri sergiyi kınadı

Öte yandan Hayfa Kiliselerinden yapılan ortak açıklamada, serginin Hazreti İsa’ya hakaret etmesi nedeniyle Hristiyan ve Hristiyan olmayanların öfkesine neden olduğu belirtilerek, “Hristiyanlığın en büyük sembolüne böyle bir hakarette bulunan bu sergiyi kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İfade özgürlüğüne saygı duydukları ve tüketim toplumu eleştirilerine destek verdikleri vurgulanan açıklamada, “Biz de böyle bir eleştiriyi destekliyoruz. Ancak bu eleştiriye dinimiz Hristiyanlığın en büyük gerçeğinin saygısızca alet edilmesi yanlıştır, kabul edilemezdir ve başta Hristiyanlar olmak üzere birçok insanın duygularını incitiyor.” denildi.

Açıklamada, hakaret içeren eserlerin sergiden kaldırılması talep edilerek, sorunu çözme konusunda Hayfa Belediyesi’ne çağrıda bulunuldu.

İsrail’in son resmi istatistiklerine göre Hristiyanlar ülke nüfusunun yüzde 2,2’sini oluşturuyor.

Filistinli Hristiyanların büyük bölümü işgal nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı.

https://tr.euronews.com/2019/01/15/israil-de-carmiha-gerili-r-mcdonald-heykeline-hristiyanlardan-tepki-inancimiza-hakaret

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın