İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kış aylarında tarihi Ermenistan başkenti Ani’yi ziyaret eden turist sayısı üç kat arttı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Örenyeri’ni ziyaret eden turist sayısı kış aylarında  3 katına çıktı. “Dünya Kenti”, “Medeniyetler Beşiği”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da adlandırılan Ani örenyeri, hem Türkiye’nin içinden, hem dışından gelen turistleri büyülemeye devam ediyor.

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan, Kars’ın Arpaçay ilçesi yakınında bulunan Ani Örenyeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarının başkentiydi. 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

İlk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani’de, bazı eserler halen ayakta duruyor.

Kış ayının gelmesiyle Kars’a akın eden yerli ve yabancı turistler, beyaz gelinliğini giyen Ani Örenyeri’ni gezerek fotoğraf çektiriyor. Ani’ye ilk defa gelen bazı vatandaşlar daha önceden gelmedikleri için üzüntülerini dile getirerek, herkesi bu güzellikleri görmeleri için davet ediyor.

Turistler, Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi “Ebul Menucehr Camisi”, “Amenaprgiç Kilisesi”, “Ani”, “Ani Katedrali”, “Dikran Honentz Kilisesi”, “Abugamir Pahlavuni Kilisesi” gibi eserler yoğun ilgi gösteriyor.

Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen öğretmen Merve Karaca Kars’ı çok beğendiklerini ve bir daha gelmek istediğini ifade ederek, “Doğu Ekspresi ile 25 saat süren bir yolculukla geldik çok memnun kaldık, çok güzeldi bir daha olsa yine yaparım. Kars’ın bu kadar güzel olduğunu bu kadar beklemiyordum özellikle Ani’yi yıkıntı olarak düşünmüştüm ama baya ayakta kalan yapılar var. Uzun yıllar bu eserlerin ayakta kalması bizi çok etkiledi ve çok beğendik.” dedi.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/09/Ermenistan-Ani-T%C3%BCrkiye/145337

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın