İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı?

SuperHaber yazarı İzzet Çapa, annesi Gürnar Çapa Uğurlu ile babası Bedii Çapa’nın büyük aşkının, kendisi dışında bir “mevyesi” daha olduğunu ilk kez yeni kitabında açıkladı

SuperHaber yazarı İzzet Çapa’nın “En Çok Ben Eğlendim” adlı kitabı kısa süre önce Destek Yayınları’ndan çıktı ve kitabevlerinin raflarındaki yerini aldı.

Kitap kısa sürede büyük ilgi görürken, şimdiden 6’ncı baskısını yaparak “çok satanlar” listesine girdi.

1

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 2

EN ÖZEL ANLARINI OKURLARI İLE PAYLAŞTI

Çapa, kendi hayatını anlattığı kitabında okuyucularıyla, çok samimi bir dille, yaşamından ilginç kesitler paylaştı.

Bir yandan, genç yaşlarında evlendiği ve kısa süre sonra ayrıldığı eşinin bile ilk kez kitaptan okuyup öğreneceği ayrılık kararının sıra dışı gerekçesini açıklayan İzzet Çapa, diğer yandan annesi ile sıcak ilişkisine dair ilginç anektodları kaleme aldı.

Kitapta annesi ünlü modacı Gürnar Çapa Uğurlu ile yaptığı kısa bir röportaja da yer veren İzzet Çapa, annesi ile babasının büyük aşk hikayesinin, kendisi dışında bir “mevyesi” daha olduğu bilgisini de okurları ile ilk kez paylaştı.

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 3

“En Çok Ben Eğlendim” kitabında yer alan kısa röportajda oğluna, eski İstanbul’un Ermeni ve Rum nüfusla iç içe yaşadıkları semti Kurtuluş’u özlemle anlatan Gürnar Çapa, “Kurtuluş’ta Despina’nın Yeri vardı. Beyoğlu’nda da Gaskonyalı Toma’ya giderdik. Zeki Müren de gelirdi; görürdük orada. Kurtuluş’ta büyük bir yabancı aristokrasisi yaşıyordu. Rum’u, Yahudi’si, Ermeni’si… Her şeyin bir kültürü vardı onlarda.” diye konuştu.

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 4

GÜRNAR ÇAPA EZOGELİN’İN HİKAYESİNİ İLK KEZ ANLATTI

Dönemin Türk mutfağından da bahseden, Rum ve Ermeni yemeklerinin Türk mutfağına yaptığı katkıyı yad eden Gürnar Çapa, Türkiye’nin ilk hazır ezogelin çorbasının hikayesini ise şu sözlerle anlattı;

“Bütün o kültür gitti, yerine lahmacun geldi. Ben 15-16 yaşında tanıştım lahmacun ve kebapla. Bizim muhitlerde yoktu çünkü daha öncesinde. Ezogelin çorbasını çok severdim. Babanla sık sık kebapçıya giderdik sırf çorba içmek için. Çilingir sofrası seven adam, rakısız kebapçı ortamından sıkılıyordu. Oralarda benim gibi süslü puslu kadınlar da olmazdı o zamanlar. 

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 5

Sonunda bir gün ‘Gürnar’cığım ben sana bu çorbanın evde yapılabilir halini getireceğim’ dedi. Haftalar sonra da bir akşam baktım elinde bir paketle geldi. İçinde de hazır ezogelin çorbası. işte Türkiye’nin ilk hazır ezogelin çorbası böyle ortaya çıktı…” 

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 6

İZZET ÇAPA’NIN İLGİNÇ BOŞANMA HİKAYESİ

Bu ilginç aşk hikayesine, “Anladık babam seni kıskanmış o yüzden hazır ezogelin çorbası icat etmiş, ne şanslı kadınsın. Millet eşine sevgilisine bir çiçek almazken senin adına çorba icat edilmiş. Bedii Çapa çok aşıkmış sana…” yorumu yapan İzzet Çapa, eski eşi Sema Heper’den neden ayrıldığını da ilk kez kaleme aldı.

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 7

Aile içi huzursuzlukların arttığı bir dönemde, evliliğinin son demlerinde olduğunu fark ettiğini okurları ile paylaşan İzzet Çapa, bir gün Nişantaşı’nda yürürken karşılaştığı bir tablonun bardağı taşıran son damla olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 8

KİTAPLARI SOKAĞA ATILDIĞI İÇİN BOŞANDI

İzzet Çapa, eski eşi Sema Heper’in bile ilk kez kitapta okuyarak öğreneceği o karar anını şöyle anlattı;

“Nişantaşı’nda yürürken, baktım biri yere tezgah açmış, kitap satıyor. Birkaç tanesinin kapağını çevirince gördüm ki çoğu bana imzalanmış; adam benim kitaplarımı satıyor… 

Meğer evden taşınırken, karım Sema bütün kitaplarımı sokağa atmış. Kendisi de ancak bu satırları okursa öğrenecek ama ben de boşanma kararını işte o gün, seyyar kitapçının tezgahında adıma imzalanmış kitapları gördüğümde almıştım…” / SuperHaber

Türkiye'nin ilk hazır ezogelin çorbası nasıl ortaya çıktı? - Sayfa 9

https://www.superhaber.tv/ilk-hazir-ezogelin-corbasi-nasil-ortaya-cikti-galeri-166120?p=6


İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın