İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Video | Çocukların sigara içtiği Epifani geleneği

Hristiyan alemi Epifani Bayramı’nı denizden haç çıkarma töreni ve kiliselerde düzenlenen törenlerle kutlarken Portekiz’deki bir köyde sürdürülen bir gelenekse dini bir merasimden oldukça uzak görüntülere sahne oluyor.

Vale de Salgueiro adlı köyde, çocukların bayramı sigara içerek kutlamasına izin verilmesi hatta bunun ebeveynler tarafından teşvik edilmesi tepki topluyor.

Eleştirilere kulak tıkayan köy sakinleri, eski dönemleri hatırlatarak, sigara içmelerinin 14-15 yaşına gelen çocukların sözde ‘birey oluşunu’ sembolize ettiğine inanıyor. Ailesi tarafından uzatılan sigarayı içen çocuklar arasında 5 yaşında olanlar bile var.

Şu an bir yetişkin olan köy sakinlerinden Rui Sergio, çocukken sigara içebilmek için Epifani Bayramı’nı sabırsızlıkla beklediğini anlatıyor.

Belediye Başkanı Carlos Cadavez’e göre halkın çok önem verdiği bu geleneği korumaya hem yerel yönetim hem de bölge sakinleri oldukça kararlı.

İber Yarımadası’ndaki 200 nüfuslu bu köydeki geleneğin tam olarak ne zaman ve nasıl başladığı bilinmiyor. Epifani Bayramı diğer ülkelerde olduğu gibi Portekiz’de de, bu tartışmalı geleneğin yanı sıra ilahilerle, özenle kurulan sofralarla ve hediyelerle kutlanıyor.

Epifani, Hz. İsa’nın, mesih olduğunu müjedeleyen yıldızın belirmesiyle üç kralın peygamberi ziyaret ettiği ve vaftiz edildiği gün olarak kabul edilip, Miladi takvimi benimseyenlerce 6 Ocak’ta kutlanıyor. Jülyen takvimini takip eden Ortodoks Hristiyanlarsa Epifani Bayramı’nı 19 Ocak’ta kutluyor.


https://tr.euronews.com/2019/01/07/video-cocuklarin-sigara-icmesine-izin-verilen-epifani-gelenegi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın