İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6 binden fazla Osmanlı dönemi fotoğrafı artık çevrimiçi

Getty Araştırma Enstitüsü, çalışmak ve ücretsiz indirmek için kullanılabilecek bir Osmanlı dönemi fotoğraf koleksiyonunu sayısallaştırarak çevrimiçi kullanıma açtı.

Fransız koleksiyoncu Pierre de Gigord’un 1980’li yıllarda Türkiye’de yaptığı seyahatler sırasında topladığı 19’uncu yüzyıl ile 20’nci yüzyılın başlarına ait Osmanlı dönemi fotoğrafları Getty Araştırma Enstitüsü tarafından sayısal ortama aktarıldı.

Koleksiyona çevrimiçi olarak ulaşılabilecek ve fotoğraflar ücretsiz indirilebilecek. Fotoğraflar mimari, kent ve doğa manzaraları ile arkeolojik alanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun son on yıllarında yaşayan farklı insanların yaşamlarından kesitler sunuyor.

Koleksiyon, 1878 yılında İstanbul siluetinin panoramik manzarasını oluşturmak için ayrı baskıların bir araya getirilmesini gerektiren 10 parçalı bir Konstantinopolis panoramasını da içeriyor. Fotoğrafların yanı sıra 82 cam levha negatifi ve Osmanlı yaşamı sahnelerini belgeleyen 60 fotoğraf albümü de sayısal hale getirildi.

Albümlerden bir tanesi, adı henüz belirlenemeyen bir Alman subayına ait. “Uzaktaki sevgili Pauline”e adanan albüm Alman ordusunun Ermeni soykırımı döneminde Anadolu’da bulunduğunun da bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Koleksiyonun tamamı değil

Ancak Getty Araştırma Enstitüsü, koleksiyonun tamamını kullanıma açmış değil. Osmanlı Devleti’nin modernleşmesini ve Türkiye Cumhuriyetine geçişini belgeleyen basın fotoğrafları ve fotoğraf stüdyoları arşiv belgeleri sayısal erişime açık değil. Bu materyallere, Gigord koleksiyonunun orijinal fotoğraflarının korunduğu, Los Angeles’taki Getty Araştırma Enstitüsü özel koleksiyonlarını ziyaret edilerek ulaşılabilir.

Koleksiyondan örnekler

> Sébah & Joaillier 
> Fellah 
> 1883 sonrası
> Félix Bonfils 
> Çobanlar 
> 1870
> J. Sengsbratl 
> Bayraklı kalabalık 
> 1900 
> Cam slayt
> J. Sengsbratl
> Enver Paşa 
> 1900
> J. Sengsbratl 
> Peçeli kadın 
> 1900 
> Cam slayt
> J. Sengsbratl, 
> Sedirde dinlenen kadın 
> 1900 
> Cam slayt
> Fotoğrafçı bilinmiyor 
> Yolda oynayan çocuklar 
> Yaklaşık 1900
> Cam levha negatif
> Fotoğrafçı bilinmiyor 
> Mobilya taşıyan hamal 
> Yaklaşık 1900 
> Cam levha negatif
> G.M. Georgoulas
> Piramitler
> 1870–1929 arası
> Jelatin gümüş baskı
> M. Iranian 
> “Türk kasap” 
> Tarih belli değil
> Fotoğrafçı bilinmiyor 
> Harbiye Nezareti

Koleksiyonun tamamına ulaşmak için

https://mesele121.org/dergi/yazilar/seyirlik/sergiler/6-binden-fazla-osmanli-donemi-fotografi-artik-cevrimici

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın