İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kazakistan’da Ermeni karşıtı gösteriler

Kazakistan’ın Karaganda kentinde bir restoranda çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetti. Şüpheliler arasında iki de Ermeni var. Ülkede Ermeni karşıtı gösteriler meydana gelirken iki ülkenin dışişleri bakanları bir görüşme gerçekleştirdi. Bazı Kazakların olaya ülkede bulunan Azerileri de katmak istediği, sosyal medyadaki bazı Azerilerin ise Kazaklara intikam çağrısında bulunduğu görüldü.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Kazakistan Dışişleri Bakanı Beibut Atamkulov bir telefon görüşmesi yaptı. İki bakan Karaganda’daki olayı görüştü ve olaya etnik bir boyut katmanın kabul edilemez olduğu konusunda birleşti. İki bakan gerginliği artırıcı adımlardan kaçınmak gerektiğini de vurguladı.

Kazakistan’ın Karaganda kentinde bir restoranda yılbaşı gecesi çıkan ve büyüyen kavgada bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. Kazak haber ajanslarına göre olaydan sonra aralarında iki Ermeni’nin de bulunduğu üç kişi gözaltına alındı. Bu gelişmenin ardından kentte Ermeni karşıtı gösteriler düzenlendi.

Öte yandan Ermenistan’ın eski Savunma Bakanı Hovhannes Manukyan facebook mesajında son duruma dair notlar paylaştı ve ülkedeki Ermenilerin korku ve şaşkınlık içinde olduklarını söyledi. Manukyan Ermenilere ait işyerlerinin birkaç gündür polis gözetimi altında olduğunu kaydetti. Manukyan sosyal medyada Azerbaycan bayrağı kullanan bazı kişilerin de Kazakları Ermenilere karşı harekete geçmeye çağırdığını, bazı muhalif Kazakların ise bu durumu protesto gösterileri için bir imkan olarak kullandığını ifade etti. Kazak basınında çelişik ve yanlış bilgiler yer aldığını kaydeden Manukyan tehlikenin önüne geçilmesi için acilen önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Bir Kazak siyaset bilimci olan Arsen Sersekov ise kendi facebook hesabından olaylara dair bir video paylaştı. Videodaki görüntülere göre bir grup  Kazak Azerilere ait bir restorana gidiyor ve Ermenilerden intikam alınması çağrısında bulunuyor. Siyaset bilimci “Marasmus yoğunlaşıyor, dibe vurduk” yorumunu yaptı. (news.am, lragir.am)

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/21842/kazakistan-da-ermeni-karsiti-gosteriler

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın