İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayıptır söylemesi!

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

Uğur Cilasun / Yurt Gazetesi

Yabancı dilim olmadığı için, başka dillerde var mıdır bilmiyorum ama Türkçemizde bir konuya, bir söze başlarken kullanılan ilginç deyişler var. Bunlar daha çok, hemen arkasından gelecek olumsuz bir ifadenin, bir anlatımın bu olumsuzluk durumunu azaltmaya yönelik “girizgâh” unsurlarıdır. İzninizle bir kaç örnek vereceğim.

“Kusura bakmayın” ya da “kusura bakmasınlar” hemen aklıma gelenlerden.

Tayyip Bey bu ifadeyi çok sık kullanıyor. Örneğin Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezini yıkarlarken, “Kusura bakmayın ama isteseniz de yıkacağız, istemeseniz de” dedi. Buna benzer pek çok yerde Tayyip Bey bu ifadeyi kullanıyor. Bu şekliyle ifade de sokak jargonunda “tecavüz ede ede (asıl deyişini söyleyemedim) yapıyoruz anlamına geliyor.

İkinci bir örnek “afedersiniz” girişi ile oluyor. Kusura bakmasın, buna da Tayyip Bey’den bir örnek vereceğim. Zira ömrümüzün son onaltı yılında en çok onu dinledik. Ondan bir şeyler öğrendik.

Tayyip Bey nesebi ile ilgili bir tartışmaya ilişkin olarak şöyle söyledi: “Benim için “afedersiniz” “Ermeni” bile dediler”. Buradan hepimiz “Ermeni” kelimesinin, terbiyeli insanlar için ağza alınmaması gereken bir söz olduğunu anladık. Ben o günden beri ilk kez burada-afedersiniz- “Ermeni” kelimesini kullandım. Bağışlanmayı diliyorum.

Gençlerin pek bilmediği, bizim gibilerin de neredeyse unutmaya yüz tuttuğu “sözüm meclisten dışarı” deyişi var. Örneğin birisi, iktidara mensup bir gruba “sözüm meclisten dışarı, memlekette hırsız çok” deyiverse, bu aslında “hepiniz hırsızsınız ama ben söyleyemiyorum” anlamına gelir.

İnsanların ne kadar mütevazı olduğunu göstermek için kullandıkları, kendilerinden bahsederken “bu fakir” diye bir deyiş de var. 70 yılı aşkın yaşamımda, bu sözü sarf eden bir tek fakir görmedim. Dünyanın en zengin siyasetçilerinden biri olduğu yabancı basında yer alan “reisimiz” bile şu sıralar kendinden bahsederken “bu fakir” diyor. Gönül genişliğini kutluyorum.

Başlıktaki “ayıptır söylemesi” deyişi de biraz “fakirlik” gibi “Ben övünmeyi sevmem ama benim de bir şeylerim var” anlamına gelir. Şuradan aklıma geldi; Enflasyon yüzde 20-25 iken benim emekli maaşıma -ayıptır söylemesi- yüzde 10 zam geldi de onun için bu sevincim, bu neşem.

Biliniz yani!


http://www.yurtgazetesi.com.tr/ayiptir-soylemesi-makale,15958.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın