İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vicdani retçiler için yeni formül: “Silahsız, üniformasız ama kışlada!”

Vicdani Retçiler önce bir komisyona girecek ardından ise normal askerlik süresinden daha uzun bir müddet boyunca üniformasız, silahsız “sosyal sorumluluk projeleri veya askeri makamların idari işlerinde” görev alacaklar…

Kıbrıs Postası

Hükümet üyelerinin fikir birliğine vardıkları vicdanı ret yasa çalışmalarının detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Kıbrıs Postası’nın elde ettiği bilgilere göre hükümeti oluşturan dört partinin seçim manifestolarında vaat olarak bulunan vicdani ret ile ilgili bir noktaya ulaşıldığını ve askeri makamların da içlerine sindirebileceği bir formül ortaya çıktığı öğrenildi.

Buna göre askerlik çağı gelen genç erkekler vicdani retlerini açıkladıkları andan itibaren askerlik görevlerini askeri kışla içerisinde silahsız ve de üniformasız bir şekilde gerçekleştirecekleri öğrenildi.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ VEYA İDARİ İŞLERDE

Vicdani retçilerin askerlik yerine yapacakları hizmet askeri nitelikli olmayacak ancak askeri makamların yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri veya askeri makamların idari işlerinde görev alacaklar.

SÜRE BİR BUÇUK YA DA İKİ KATI OLACAK

Vicdani retçiler silahsız ve üniformasız olarak yerine getirecekleri askerlik yerine geçecek görevlerinin süresi ise mevcut askerlik süresinden daha uzun olacağı ifade ediliyor.

Sürenin bir buçuk ya da iki katı olacağı gelen bilgiler arasında…

Vicdani ret tartışmalarının göbeğinde yer alan vicdani ret ilanlarının çoğunluğunun askerlik görevini yaptıktan sonra seferberlik görevini yerine getirmek istemeyenlerin olduğunu da dikkate alan hükümetin bu konuya da bir çözüm getirmeyi planladığı öğrenildi.

VİCDANİ RETÇİYİ KOMİSYON ONAYLAYACAK

Kimin vicdani retçi olup olamayacağı ile ilgili kararın nasıl verileceği ise henüz çalışma aşamasında olduğu ifade ediliyor.

Yapılan çalışmaya göre bir vicdani ret ilan eden kişinin vicdani retçi olup olmadığına bir komisyon karar verecek. Komisyonun 3’te 2 ya da 4’te 3 gibi çoğunluk kararı üretebileceği ve bu komisyonda tabipler birliğinden, yasama organlarından, devleti temsilen cumhurbaşkanlığından ve askeri makamlarından birer temsilci olması hedefleniyor.

Komisyonda vicdani ret ilan eden kişinin özel yaşamından, psikolojik durumuna kadar inceleme yapıp ona göre karar üreteceğiz ifade edildi. Örneğin avcılık hobisi olan kişi vicdani retçi olamayacağı gibi kıstasların dikkate alınacağı belirtiliyor.

SEFERBERLİK TOPTAN KALDIRILABİLİR

Öte yandan her yıl birer gün yapılan seferberliğin askeri amaçlara hiçbir şekilde hizmet etmediği ile ilgili bir fikir birliğinin oluştuğu öğrenilirken, hükümetin seferberliği toptan kaldırmayı planladığı da gelen bilgiler arasında…

Her yıl insanların işlerinden birer gün zaman ayırmak durumunda kaldığını, birliklerine gitmek için yakıt harcadıkları ve seferberlik süresi içinde ise seferi askerlerin yiyecek içecek ihtiyaçlarının karşılanmasını bir israf olarak gören hükümet bu uygulamasında toptan kaldırmayı hedeflediklerini ancak askeri makamlarla bu konuda henüz bir mutabakat olup olmadığı öğrenilemedi.

DÜNYADA ALTERNATİF KAMU HİZMETİ SÜRELERİ

Zorunlu askerlik uygulaması süren başka ülkelerde alternatif sivil kamu hizmeti uygulamasısüreleri örnekleri ise şöyle; Yunanistan’da 12 ay zorunlu askerliğe karşın 30 ay kamu hizmeti, Polonya’da 9 aya karşın 18 ay, Litvanya’da 12 aya karşın 18 ay, Finlandiya’da 180 güne karşılık 395 gün, Avusturya’da 8 aya karşın 12 ay, Almanya’da 9 aya karşın 10 ay, Bosna Hersek’te 4 aya karşın 6 ay, Ermenistan’da 24 aya karşın 42 ay, Gürcistan’da 18 aya karşın 36 ay, İsviçre’de 260 güne karşılık 390 gün, Karadağ’da 9 aya karşın 13 ay.


http://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n272861-Vicdani-retciler-icin-yeni-formul-Silahsiz-uniformasiz-ama-kislada

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın