İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de dindarların oranı azalırken Avrupa ülkelerinde durum ne?

Zehra Yıldız / EuroNews

Türkiye’nin yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde de din ve dindarlık gibi konular tartışılırken, Amerika Birleşik Devletleri merkezli düşünce kuruluşu Pew Research Center, Avrupa’daki ülkelerin dine bağlılıkları ve inançlarına dair bir araştırma raporu yayınladı.

Konda araştırma ve anket şirketinin 10 yıllık toplumsal değişim raporuna göre Türkiye’de ateistlerin sayısı arttı.

Diğer yandan Pew Research Center, 34 ülkeyi kapsayan araştırmasında Orta ve Doğu Avrupalıların, Batı Avrupalılara göre daha dindar* olduğunu ortaya çıkardı. Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerin de yer aldığı rapora göre, genel sıralamada Romanya Avrupa’nın en dindar ülkesi oldu. Estonya ise dindarların en az olduğu ülke.

Din ve inanç üzerine yapılan araştırmada kişilere, dinin onlar için ne kadar önemli olduğu, ayda kaç kez ibadet ettikleri, günlük dua edip etmedikleri ve tanrıya inanıp inanmadıkları gibi sorular soruldu. Tüm bu soruların cevapları baz alınarak yapılan dindarlık oranlarına göre Avrupa’nın en inançlı ve dindar ülkeleri listelendi.

Araştırmaya göre dindar kişi oranının en fazla olduğu ülkeler sırasıyla; yüzde 55 oranla Romanya, yüzde 51’le Ermenistan, yüzde 50 ile Gürcistan, yüzde 49 ile Yunanistan ve yüzde 47 ile Moldova oldu.

Fransa ve Almanya’da dindar olanların oranı ise yüzde 12.

Dindarların en az olduğu ülke ise, yüzde 7 ile Estonya, yüzde 8 oranla Danimarka ve Çek Cumhuriyeti, yüzde 10’la İsveç ve Belçika oldu.

*Haberdeki dindar kavramı İngilizcedeki ‘religious’ kelimesinin çevirisi olarak kullanıldı.

*Haritada Birleşik Krallık teknik bir hata nedeniyle 2 değerini gösteriyor, doğrusu 11


https://tr.euronews.com/2019/01/05/turkiye-de-dindarlarin-orani-azalirken-avrupa-ulkelerinde-durum-ne

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın