İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yılbaşı Hristiyan geleneğidir’

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

2019 yılına sayılı günler kala belli bir kesim tarafından kutlama için hazırlıklar yapılıyorken imam hatipli öğrenciler bu tür kutlamaların Hristiyan geleneği olduğunu ifade ettiler.

İslam’da yeri olmayan yılbaşı kutlamalarını İLKHA’ya değerlendiren imam hatip lisesi öğrencileri, bu geleneğin toplumu ve gençleri yozlaştırdığını ifade etti.

Yılbaşı kutlamaları yerine Mekke’nin fethi programlarının ön planda olması gerektiğini dile getiren Elif Kent, “Ben bir Müslüman olarak yılbaşını kutlamayı düşünmüyorum. 1 Ocak gününün yılbaşı olduğunu herkes biliyor, fakat 31 Aralık gününün Mekke’nin fetih yıl dönümü olduğunu kimse bilmiyor. Bu durum iyi değil. Ama ben yılbaşı kutlamaları ile Hristiyanlara benzememeyi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ayşegül Aktaş ise “Ben özel günler taraftarı değilim. Yılbaşı olsun diğer günler olsun bu tür günlerin kutlanmasını hoş karşılamıyorum. Bayramlarımız dışında ben hiçbir özel günün de taraftarı değilim, tabii ki milli bayramlarımızı da saymazsak. 31 Aralık arkadaşımızın dediği gibi Mekke’nin fethi, bunu kimse bilmiyor. Bir imam hatipli olarak biz bunu duyurmaya çalışmalıyız. Önemli günlerimizi kutlayalım ama kesinlikle yılbaşı kutlama taraftarı değilim.” dedi.

“Hristiyanlar bizi örnek almıyorsa biz de onları örnek almamalıyız”

Müslümanların yaşamlarında kendilerinden olmayanları örnek almamaları gerektiğini dile getiren Hayrunnisa Elçi, “Bir Müslümanın yılbaşını kutlamasını gereksiz buluyorum. Çünkü Hristiyanların âdetidir. Bizler birçok konuda Hristiyanları örnek almamıza rağmen, Kurban Bayramı’nda onlar bizi örnek almıyor, Ramazan Bayramı’nda bizi örnek almıyor. Onun için bizim de onları örnek almamızı uygun görmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Duygu Bahar Karadağ ise “Öncelikle şunu söyleyeyim; yılbaşı Müslümanlara ait bir gün değildir.  Biz Müslümanlar olarak o günü Mekke’nin fethinin yıl dönümü olarak kutlarız. Yılbaşı Hristiyanlardan gelen bir şey olduğu için ben yılbaşını hiç de kabul görmem yani. Yılbaşı Hristiyanlardan gelen bir gelenektir. Müslümanlar olarak bizim kutlamamamız gerekir. Çünkü Peygamberimizin bir hadisi vardır; ‘Bir kavme benzeyen onlardandır.” dedi.

Zehra Işık, “Ben 31 Aralık’ın Mekke’nin fethi olduğunu bilmiyordum. O zamanlar yılbaşını kutluyordum ama imam hatibe geldiğimde 31 Aralık’ın Mekke’nin fethi olduğunu öğrendim, bundan sonra kutlamayı kesinlikle düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

‘Peygamberimizin Hristiyanlara benzemememiz konusunda hadisi var.’ diyen Rüveyda Şimşek ise “Biz Müslümanız ve yılbaşı da bildiğimiz üzere bir Hıristiyan, gayrimüslimlerin âdetidir. Peygamber Efendimiz hiçbir açıdan onlara benzemememizi emretmiştir. Allah-u Teâlâ da böyle istemiş. Yılbaşı da bir Hristiyan âdeti olduğu için her şekilde karşısında olmalıyız.  Bizim Muharrem ayımız var, bizim Hicri yılbaşımız var, biz Hicri yılbaşını kutlamalıyız.” dedi (Cemil Özdaş – İLKHA) 

https://dogruhaber.com.tr/haber/321797-yilbasi-hristiyan-gelenegidir/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın