İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya Avrasya Ekonomik Birliği kripto parası kurma yolunda ilerliyor

Günay Caymaz

Rusya bir Avrasya Ekonomik Birliği kripto parası başlatma yolunda ilerliyor. Aynı zamanda Belarus, Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’ı da içeren EEU, tahminen 2020 veya 2021 yılları arasında dijital para çıkarmayı planlıyor.

Avrasya Ekonomik Birliği kripto parası yakın mı?

Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Alexey Moiseyev, TASS ajansına konu ile ilgili şunu söyledi:

EEU’ ya üye beş devlet ile 2019 yılının tamamında müzakerelerin yapılması bekleniyor ve 2020 ya da 2021 yılları gibi başlatılması planlanabilir.

Moiseyev’e göre, tek bir EEU dijital para fikri, yalnızca sendikanın üye ülkeleri tarafından değil, aynı zamanda bu ülkelerin ana ticaret ortakları tarafından da destekleniyor.

Moiseyev, dijital bir para biriminin getirilmesinin, ABD’nin Rusya’ya yaptığı ve 2014’te Ukrayna’nın Kırım bölgesini topraklarına katmasının ardından Rusya’ya getirilen ekonomik yaptırımlar için “kaçınılmaz” olduğunu söyledi:

Şu anda yaptırım altında olan Rus şirketleri sayısı artmaya devam ediyor. Ve daha fazla yaptırım getirileceği tehdidini duyuyoruz. Öyleyse, ABD dolarına sabitlenmemiş güvenilir uluslararası ödeme sistemleri oluşturarak tepki vermeliyiz.

Rusya’nın bu fikri uygulanabilir mi yoksa bir taktik mi?

Rus yetkililer, uzun süredir ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para kullanma olasılığını araştırıyorlar.

İki ay önce, diğer büyük petrol ihraç eden ülkelerle paylaşılabilecek bir petrol destekli kripto para fikri üzerinde duruldu ve halen görüşülüyor.

Bu arada, EEU üyesi ülkeler ile tek bir kripto parada anlaşmaya varmak, diğer petrol çıkaran ülkelerindeki benzer anlaşmalardan daha muhtemel görünüyor.

2015 yılında bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinin siyasi ve ekonomik bir birliği olarak yürürlüğe giren EEU’nun tüm üye ülkeleri, Rusya’nın yakın müttefikleri ve içlerinden Ermenistan ve Belarus gibi bir kısmı büyük ölçüde Rus enerji kaynaklarına bağlı.

Her ne kadar Rusya’nın EEU ortaklarından hiçbiri ABD’nin yaptırımları altında olmasa da, ekonomileri yakın ilişki içinde bulundukları müttefiklerinden dolayı, yaptırımlardan dolaylı olarak etkileniyor.

Rus yetkili, EEU’nun tek para biriminin, 1999’ların sonunda Avrupa’nın yerine Avrupa Birliği’nin benzeri para birimi olan Avrupa Para Birimi’nin (ECU),dijital bir analoğu olabileceğini söylüyor.

https://kriptoparahaber.com/rusya-avrasya-ekonomik-birligi-kripto-parasi-kurma-yolunda-ilerliyor.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın