İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yılbaşının inancımızda yeri yoktur’

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

 

2019 yılına girmeye sayılı günler kala çarşı pazarlarda satılan piyango biletlerini ve televizyon reklamları ile sevdirilmeye çalışılan yılbaşı kutlamalarını değerlendiren Kahramanmaraş halkı, yılbaşının inancımızda yeri olmadığını belirtiler.

Yeni yıla girerken Müslümanların kendilerine ait olmayan kutlamaları kendilerine aitmiş gibi kutlamalarına ve bugünlerin teşvik ve cazibeli gösterilmesine tepki gösterdi.

İnancımızda yeri olmayan bu tür kutlamaların çok anlamsız olduğun dile getiren üniversite öğrencisi Kübra Kömür,Benim dinimde ve kültürümde yeri olmayan bir günü, benim kutlamam anlamsızdır. Bundan dolayı o gün yapılanları tamamen ben anlamsız buluyorum. İlla kutlamak istiyorsan sen bir Müslümansın Kurban Bayramlarımız var, Ramazan Bayramlarımız var veya Hazreti Peygamberin hadislerinden yola çıkarak genleştireceğimiz birçok gün var. Biz peygamberimizin ümmeti değil miyiz? Evet ümmetiyiz. O zaman Hazreti Peygamberin sünnetini alalım, devam ettirmeye çalışalım. Mübarek günlerimiz var, Kadir Gecesi var. Bizim o kadar çok günümüz varken neden yılbaşı gibi bize ait olmayan, bizim dinimizde kültürümüzü olmayan bir şey alalım. Bana çok saçma geliyor.” şeklinde konuştu.

Kömür, “Alacak piyangolara gelecek olursak da zaten bizim anlayışımıza göre alın teri dökülmeden yapılan her şey haramdır. O senin hakkın olmayan bir para. Neden? Çünkü sen oraya bir emek vermedin. Bir alın teri dökmeden sana ait olan bir para değil, anlayışımıza göre. Haramdan gelen bir para yine harama gider. Yani Bizim hiçbir çıkarımız olmaz ki orada. Biz zarara uğruyoruz.” dedi.

“Niçin bilet aldığımı bilmiyorum”

Yılbaşı özentilerinden dolayı kendilerini bu tür kutlamalara bilmeden dâhil olduklarını vurgulayan Hüseyin Akbudak, piyango bileti aldığını ama niçin aldığını bilmediğini ifade etti.

Akbudak, “Emek vermeden kazanılan bir para olduğu için hiçbir değeri yok. Yani Yılbaşı da önemli bir durum değildir. Yılbaşı sade bir yılın geçmesi demektir. Ben de bilet alıyorum. Ama haramdır, haram olmasa şimdiye kadar çıkan biletlerin hepsi nerede şu an cebindeki paraları nerede hepsi çöktü.” ifadelerini kullandı.

Piyango bileti satışı yapan da yanlışın farkında

Yıllardır piyango sattığını ancak piyangonun alım ve satımının haram olduğunu ve bu işi mecburiyetten yaptığını söyleyen piyango bilet satıcısı Yusuf Kabcı, “Müslüman bir ülkede yılbaşının kutlanması doğru değildir. Sonuçta Müslüman bir ülkedir, Müslüman bir ülkede kumar oynanması da doğru değildir. Yılbaşı kutlamaları da doğru değildir. 10 yıldır bu işi yapıyorum. İşsiz olduğumuz için, ekmek parası için bu işi yapıyoruz. Sonuç itibariyle baktığımızda bu bir kumardır. Kumar oynamak da dinimizde haramdır doğru değildir. Başka iş yapacak imkânım olsa çoluk çocuğuma haram yedirmem. Hocalara soruyorum bu işin haram olduğunu söylüyorlar, yapmak istemiyorum ama mecburum yapacak işim yok. Senede bir yılbaşında bir tane alıyorum haram olduğunu biliyorum. Çıkmasını da istemiyorum. Hazır ki huzurumuzdan da oluruz.” şeklinde konuştu.

“Hristiyanlara aittir yılbaşı, inancımızda böyle şeyler yok”

Müslümanların bu tür etikliklerden uzak durması gerektiğini dile getiren Mehmet Doğru, “Hristiyanlara aittir yılbaşı. İnancımızda böyle şeyler yok.  Ne bu noel baba bilmem ne baba bu ne ya kardeşim. Ya yılbaşı demek kardeşim Öyle bir şeyimiz var mı?  Bizim dinimizde yeri yoktur.  Bizim iki tane dini bayramımız var; Kurban ve Ramazan Bayramı. Şeker Bayramı diyenlere bile ben kızıyorum. Kardeşim, en güzeli Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramıdır.  Ben yılbaşını tavsiye etmiyorum millet almak ise boş hayal başka da bir şey değil. Millî piyango, sayısal, loto nedir bunlar? Paran cebinde kalsın, boğazına harca kardeşim.” şeklinde kullanmıştır.

“Bir aile olarak kutlamak istemeyiz”

Ailecek bu tür kutlamalardan uzak durduklarını dile getiren İsmail Köklükaya, “Bir aile olarak kutlamak istemeyiz.  Kutlamak günahtır. Bazı insanlar kutlar ama bizler kutlamak istemiyoruz. Yani biz akşam olunca o gün ne ise bizim için aynen öyle devam eder. Bilet alanları duyuyoruz, zaman ile daha da kayıp edip daha da düşkün hale geliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Yılbaşı Hristiyanların bayramıdır”

Yılbaşı Hristiyanlarının bayramı olduğunu, bizim bayramımızın olmadığını dile getiren Timur Tekçe, “Bizim zaten dini bayramlarımız var. Yılbaşı Hristiyanların bayramıdır, bizim değil. Biz kutlamayız, evimizde otururuz. Biz o gün çayımızı içeriz ve uyuruz. Bizim için normal bir gündür. Yılbaşı kutlamak iyi bir şey değildir.” dedi.

Bu tür kutlamaların ve alınan biletlerin İslam inancı ile hiçbir alakası olmadığını dile getiren Tufan Saz adlı vatandaş ise, “Yılbaşını tasvip etmiyoruz, onlar bizim manevi değerlerimiz olan Kurban ve Ramazan Bayramlarımızı kutlamıyor. Biz neden onlara ait olan günleri kutlayalım. Biz kutlamayız, bir Müslüman olarak mantıksız buluyorum. İddia, bilet gibi şeyler kesinlikle bizim inancımıza aykırıdır. Tüm İslam âleminin bir vücudun azaları gibi bir araya gelmesini vahdeti sağlamasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş – İLKHA)

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa'da ileri evre gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı


https://dogruhaber.com.tr/haber/319553-yilbasinin-inancimizda-yeri-yoktur/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın