İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Armen Sarkisyan: Soykırımdan 103 yıl sonra Ermeniler aydınlık ve iyiliğin galip gelmesini tüm dünyaya ispat ettiler

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan “Soykırım Suçuna Karşı” Global Forumu’nda konuştu. 21’inci yüzyılda dünyada hızlı gelişen kötü yada iyi olayların yayıldığını, kök saldığını ve takipçiler kazandığını ifade eden Sarkisyan “İnsanlık tarihinin binlerce yıl süren zaman zarfında hem aydınlık zaferleri hem de var olan kötülüğün kanıtı niteliğinde olaylar yaşandı. Siyah ve beyaz, aydınlık ve karanlık arasındaki mücadele devam ediyor” sözlerini dile getirdi.

Dünyada böyle bir Forumun gerçekleşmesi için nadir yerlerden biri de maalesef Ermenistan’dır diyen Sarkisyan 20’inci yüzyılın başında Ermenilerin Soykırım acısını yaşadıklarını vurguladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın sözlerine göre soykırım sadece insan öldürmek anlamına gelmiyor. Soykırım aynı zamanda kültür, sanat, bilim ve tarihin yok etmesidir ve sadece insan öldürmekten çok daha ağır bir suçtur.

Armen Sarkisyan kendi ailesinin örneğiyle  soykırım faciasında Ermenilerin nasıl kendileri için en yüksek değerlerinden biri olan yazı ve edebiyatı koruduklarını anlattı. Bununla ilgili Sarkisyan konuşmada “Ninem Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan zengin bir aileden geliyordu ve soykırım başladığında her şeyini bırakıp gitti. Ben daha gençken bana hikayesini anlatıyordu. Her şeyi bıraktıklarını, yanlarına elbise ve altın bile almadıklarını söyleyerek kendisi için en değerli iki şeyin yanına aldığını ifade ediyordu. Bunlardan birinin İncil diğeri de oğlunun olduğunu söylüyordu. Bu iki değer için hayatını vermeye hazırdı kendisi. Maalesef oğlunu Eçmiyadzin yolunda kaybetti, fakat İncil’i getirebildi. Şimdiye kadar o İncil duruyor ve 450 yıllık bir tarihiyle birlikte kaybolan, büyümeyen, sanat, kültür, siyaset ve başka alanlarda katkıda bulunamayan, çocuk ve torun sahibi olamayan bir çocuğun hatırasını yaşatıyor” ifadelerine yer verdi.

Sarkisyan ayrıca  “Soykırımdan 103 yıl sonra Ermeniler aydınlık ve iyiliğin galip gelmesini tüm dünyaya ispat ettiler ve Ermenistan Cumhuriyetiyle Ermeni halkının var oluşu bunun en iyi ispatıdır” sözlerini ifade etti.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/12/10/Armen-Sarkisyan-Ermeni-Soykırımı/143688

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın