İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mutlaka görülmesi gereken bir medeniyetler beşiği: İZNİK

Ali GÜNDOĞDU

Fırsat buldukça seyahat etmek iyidir. Yaz mevsiminde Balkanları gezmek artık gelenek halini aldı. Kışta ise kendi yurdumuzda yakın çevreyi gezip görüyoruz. Bu kez ailece Bursa’nın İznik ilçesine gittik.

İznik, tarihte pek çok medeniyete kucak açmış bir yer. Bu medeniyetlerden kalan eserleri, izleri ilçeyi gezerken her adımda görmeniz mümkün.

İZNİK GÖLÜ

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5. büyük gölü olan İznik Gölü, tektonik yani depremden kaynaklanan bir çöküntünün içinin dolması ile oluşmuş tatlı su göllerimizden biri. Toplamda 310 kilometrekarelik bir alana yayılan elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 kilometre, genişliği 12 kilometre, çevresi ise 95 kilometre. Gölün en derin yeri 30 metreyi buluyor ama öyle bir nokta var ki burada bulunan çukurun derinliği 65 metre.

Yaz aylarında bazı kesimlerinde yüzmeye de elverişli olan İznik Gölü, bölge ekonomisi için hayati önem taşıyor. Çünkü zeytin bahçeleri, bağlar, sebze bahçeleri su ihtiyacını gölden karşılıyor. Ayrıca gölde yaşayan sazan, alabalık, yayın gibi tatlı su balıkları, göl çevresindeki ticari işletmeler ve turizm bölge ekonomisi için artı değer sağlıyor.

GÖRÜLECEK YERLER

İznik’te 1.Murat Hamamı, 2. Murat Hamamı, Ayasofya Camii, Çandarlı Türbesi, Çini Fırınları kazı alanları, Eşref Rumi Camii ve Türbesi, Hacı Özbek Camii, İznik Çini Çarşısı, İznik Gölü, Kırgızlar Türbesi, Nilüfer Hatun İmareti, Mahmut Çelebi Camii, Şehir Kapıları, Şehir Surları, Şeyh Kutbuddin Camii ve Yeşil Cami gezilecek yerler arasında.

İNCİL HEYETİ BURADA TOPLANMIŞ

Günümüze kadar ayakta duran anıtsal eserleriyle hemen herkeste hayranlık uyandırıyor. İznik, Hıristiyan alemi açısından da ayrı bir öneme sahip. Zira ilk ekümenik konsül, M.S. 325 tarihinde 218 piskoposun katılımıyla burada yapılmış ve Hristiyanlık dinine hayat veren ve ‘İznik Yasaları’ adıyla bilinen 20 maddelik karar Senatus Sarayında alınmıştır. İmparator I. Constantinus’un huzurunda yapılan I. Konsül, şiddetli tartışmalara sahne olur. İskenderiyeli din adamı Arius’un “Hz. İsa’nın sadece bir insan olduğu ve tanrıdan dünyaya gelmediği” şeklindeki kısa sürede taraftar toplayan tezi, toplantıya katılan piskoposları çileden çıkarır. Sonuçta bugün de savunulan Hz. İsa’nın tanrının oğlu olduğuna dair sav kabul görür. Arius ve arkadaşları toplantıdan kovulur. VII. ve son Ekümenik Konsül, 787 tarihinde İznik’teki Ayasofya Kilisesi’nde yapılır. Kısacası İznik Hristiyanlık açısından önemli bir dini cazibe merkezi. Gidip görmenizi tavsiye ederim.

iznik-surlari.jpg

İZNİK SURLARI- İznik’in güney tarafındaki İznik surları görülmeye değer. Güneyden kente girişi sağlayan Lefke Kapısı, Roma döneminin azametini çok iyi sergiliyor.

kadir-yilmaz.jpg

ÇİNİ USTASI- İznikli çini ustası Kadir Yılmaz, UNESCO’nun koruması altındaki son çini ustalarından biri. Çini yapımını gösterirken, küçük dükkanından çini ürünlerini satın almak mümkün. 5 TL’den 500 TL’ye kadar müthiş eserleri bu dükkanda ve diğer çini dükkanlarında bulabilirsiniz.

kiliseden-camiye.jpg

KİLİSEDEN CAMİYE- Ayasofya Kilisesi, camiye dönüştürülmüş. Halen ibadete açık. Ancak kilise bölümleri de olduğu gibi muhafaza edilmiş. Son İncil Konsülünün burada toplandığını bilmek de heyecan verici.

kimbilir-kac-yillik.jpg

KİM BİLİR KAÇ YILLIK?- Eski bir İznik evi. Mavi boyası da direniyor, kendisi de direniyor. Kim bilir kaç yıllık ve içinde kim bilir hangi hayatlar geçip gitti?

kirgiz-baba-001.jpg

KIRGIZ BABA- Anadolu Selçukluların İznik’i fethinde görev alan ve şehit düşen Kırgız Türkleri’nin anısına Orhan Gazi tarafından yaptırılan türbe, Türk Budununun birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğidir.

SAAT KULESİ VE AYASOFYA CAMİİ- İznik küçük bir ilçe. Kent meydanını çinili saat kulesi süslüyor. Hemen yanında Ayasofya Camii yer alıyor.

cini-ocagi.jpg

ÇİNİ OCAĞI- İznik’te yüzyıllardır çini üretiliyor. Arkeologların titiz bir çalışmayla ortaya çıkardığı Çini Ocağı çok etkileyici. Etrafı çitle çevrili bu çini ocağı kazısını kimler yapmışsa, ellerine sağlık.

ÇİNİLİ ÇEŞME- İznik çinisiyle ünlü olunca, hemen hemen tüm çeşmeler de çinili… Ancak bazıları bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutmuş. İznik’te belediye hizmeti adeta yok gibi…

iznik-hatirasi.jpg

İZNİK HATIRASI- Ailece İznik’e gelip de İznik yazısı önünde hatıra fotoğrafı çektirmemek olmazdı. Ben ve ailem bu güzel geziyi, bu güzel fotoğrafla sonlandırdık.


http://www.ozgurkocaeli.com.tr/mutlaka-gorulmesi-gereken-bir-medeniyetler-besigi-iznik-6016yy.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın