İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ara Güler Konya’da anıldı

Fotoğraf sanatçıları Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı, gazeteci-foto muhabiri Ara Güler’i Konya Aydınlar Ocağı’nda bütün yönleriyle ele alarak anlattı. Anma toplantısında katılımcılara Konya helvası dağıtıldı

Gazeteci ve Foto Muhabiri Ara Güler,  vefatından 50 gün sonra ilk defa Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde anıldı. Anma toplantısında katılımcılara, iş adamı Mustafa Sinan Ümit tarafından Konya helvası dağıtıldı.

ara-guler-konya’da-anildi-(1).jpg

Konya’nın yetiştirdiği fotoğraf sanatçıları Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı, 17 Ekim 2018 tarihinde 90 yaşında hayatını kaybeden usta fotoğrafçı, gazeteci ve foto muhabiri Ara Güler’in hayatını, kişiliğini, fotoğrafa bakış açısını dile getirdiler. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen anma toplantısında, “Fotoğrafın ülkemize geldiği tarihten bu yana çok sayıda fotoğraf sanatçısı geldi geçti. Ara Güler kuşkusuz bu isimlerin en renklilerinden ve akılda kalanlarından biriydi” diyen Ahmet Kuş, Ara Güler hakkında şu bilgileri verdi: “16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’da doğan Ara Güler’in asıl adı Aram Güleryan’dır. Ermeni asıllı bir aileye mensup olan Ara Güler’in annesinin adı Verjin, babasının adı ise Dacat’tır. Ara Güler’in bir gazeteye verdiği söyleşiye göre babası masondur. Nuri Ziya Sokağı’ndaki locaya bağlıdır. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam eder. Gazeteciliğe adım atmasıyla birlikte fotoğrafçılığa olan ilgisi daha da artar. 1953’te Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı’na katılır. Ara Güler’in iyi bir fotoğrafçı olarak tanınmasında Magnum fotoğraf ajansının katkısı son derece büyüktür.”

ara-guler-konya’da-anildi-(7).jpg

KUŞ: ARA GÜLER TÜRK DOSTUYDU

Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’nin ilk Türk üyesi olan ve 1954’te dönemin Türkiye’deki önemli süreli yayınlarından biri olan Hayat dergisinde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başlayan Ara Güler’in, 1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevini de üstlendiğini kaydeden Kuş, Leica marka makinayla fotoğraflar çeken Güler’in ilk eşinin Perihan Sarıöz, ikinci eşinin ise Suna Taşkıran olduğunu ifade etti. Kuş, usta fotoğrafçı Ara Güler’in “İsmet İnönü, Winston Churchill, İndira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, İmogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü” kişiyle röportajlar yaparak fotoğraflarını çektiğini de söyledi. Kuş, 20’ye yakın kitabı ve uluslararası pek çok ödüllün sahibi olan Güler’in vefatıyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ardında onlarca kitap ve milyonlarca fotoğraf bırakan Ara Güler 90 yaşında iken 17 Ekim 2018 tarihinde hayata veda eder. Türk bayrağına sarılı tabutu Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne götürülür. Ayinin ardından Güler’in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilir. Güler’in vasiyeti üzerine memleketi Şebinkarahisar’dan getirilen toprak ve karayemiş mezarına koyulur.”

ara-guler-konya’da-anildi-(5).jpg

DIVARCI: ARA GÜLER ARŞİVİ VE ARA GÜLER MÜZESİ

Yapımcı ve fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı da, “Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi’nin Doğuş Grubu tarafından 16 Ağustos 2018 tarihinde Şişli semtindeki Bomontiada’da restore edilen eski bir fabrika binasında faaliyete geçtiğini” ifade ederek Güler’in hatıralarından kesitler sundu.

Dıvarcı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ömrünü fotoğrafçılığa adayan Ara Güler sağlığında dünya çapında işlere imza attığı gibi arşivini akıllıca değerlendirerek ölümünden sonra da kalıcı olmanın yolunu açtı. Özellikle bünyesinde çoğu arşivde bulunmayan fotoğrafları barındıran külliyatın dağılmadan, bir bütün olarak ülkemizde kalmış olması da sevindirici bir durum. Öte yandan eşsiz değerdeki bu fotoğrafların bir müzede sergilenecek olması da ayrı bir mutluluk kaynağı. Usta fotoğrafçı Ara Güler’in ölümünden 50 gün sonra Türkiye’de ilk defa Konya’da ve üstelik Konya Aydınlar Ocağı tarafından anılıyor olması da güzel bir şey. Ocak başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye ve helva ikramında bulunan Mustafa Sinan Bey’e teşekkür ederiz.”

Soru-cevap kısmının ardından anma toplantısı, toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

ara-guler-konya’da-anildi-(6).jpg

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın