İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon’da Arapların yaptırdığı villaya ‘haç’ tepkisi

Karadeniz’e son yıllarda akın eden Araplar, bölgede konut, arsa ve gayrimenkul alımlarına yöneldi. Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Kayabaşı Yaylası’nda, iki Arap ailenin satın aldığı arsa üzerine inşa ettirdiği villaların dış cepheleri, Hristiyanların dini sembolü ‘haç’ işaretini anımsattığı iddiasıyla tepki çekti.

Karadeniz Bölgesi, son yıllarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerinden ziyaretçilerin akınına uğruyor. Karadeniz sahil kentlerinde turizm merkezleri ve doğa parklarını tercih eden Arap turistler, ziyaret ettikleri illerde konut, arsa ve gayrimenkul alımlarına yöneldi.

Bazı Araplar ise arsa tercihlerini yaylalardan yana kullanıyor. Trabzon’un Akçaabat ilçesinde denizden 1800 metre yükseklikteki Kayabaşı Yaylası’nda, iki Arap ailenin satın aldığı arsa üzerine inşa ettirdiği imar ruhsatlı villaların dış cepheleri, Hristiyanların dini sembolü ‘haç’ işaretini anımsattığı iddiasıyla tartışma yarattı.

‘KİLİSEDEN BAŞKA BİR ŞEYE BENZEMİYOR”

trabzon-da-araplarin-yaptirdigi-villaya-hac-tepkisi-538132-1.

Yapıları kiliseye benzeten Sadettin Öztok, “Buranın mimarisi çok değişik. Belki de onların mimari yapıları böyledir. Uzaktan bakıyoruz böyle haç işareti varmış gibi görünüyor. Bu görüntü yaylaya yakışmıyor. Paraları var diye gelip araziyi alıyorlar, istedikleri gibi yapı yapıyorlar. Kilise mi yapıyorlar, papaz mı getirecekler buraya, belli değil. Ne maksatla yapıldı, anlayamıyoruz. Yapan ustalar buralı ama verilen projeye göre yaptılar. Kiliseye benzetilen bu tür yapıları istemiyoruz. Burası kiliseden başka bir şeye benzemiyor” dedi.

Yapılardan rahatsızlık duyduğunu anlatan Mustafa Serdar da, “Buradaki mal sahipleri arsalarını Araplara sattı. Onlar da aldıkları arsa üzerine ev yaptılar. Evlerin görüntüsü hiç hoş değil. Evlerin dış görünümünde haç işareti var. Bu duruma üzüldüm. Böyle bir yapının Müslüman bildiğimiz Araplar tarafından yapılması da ayrı bir üzüntü kaynağı. Bu misyonerlik faaliyeti olabilir. Bunun araştırılması gerekir” diye konuştu.

Yaylada bu tür yapılar istemediklerini belirten Mustafa Aktaş ise, “Buradaki yapılarda haç işareti var. Kilise mi ev mi belli değil. Halk olarak tepkiliyiz ve bu yapıyı istemiyoruz. Buralar turizm bölgesi olduğu için gelip buraya yerleştiler. Adamlar yakında bizim yerlerimizi de satın alacaklar. Yakında bir papazda getirirler buraya” ifadelerini kullandı.

MUHTAR: TEPKİMİZİ KOYACAĞIZ

Işıklar Mahallesi Muhtarı Ali Aktaş ise, “Bizim ve diğer mahallelerden ‘bu haç işaretli evler nedir?’ diye telefonlar alıyorum. İnsanlarımız bu konuda duyarlılar ve onların bu duyarlılığına bizler de kulak vermeliyiz. Gerektiğinde belediyemizin de buna kulak vermesi lazım. İnşaat tamamen bittiğinde gerçekten haç işareti görünüyorsa tepkimizi koyacağız” diyerek yapı inşaatının tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, bahse konu evlerin incelenmesi için ekip görevlendirdiklerini söyledi. Türkmen, “Oradaki vatandaşlarımızın bu denli duyarlı olmaları çok güzel. Konuyu duyduk ve inceleme için ekip görevlendirdik. Giden ekip de ‘haç’ sembolünü anımsadı. Yapı sahipleri amaçlarının haç sembolünün ortaya atmamak olduğunu, yanlış anlaşılma olabileceğini söyledi. Bunun üzerine ekiplerimiz, yapı dışındaki benzetme yaratan duvar için boya önerisinde bulundu. Boyandığında bu benzetme de ortadan kalkacak. Ekiplerimiz, yapı inşası tamamlanana kadar ara ara incelemelerini sürdürecek” dedi.


https://www.birgun.net/haber-detay/trabzon-da-araplarin-yaptirdigi-villaya-hac-tepkisi-238983.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın