İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NOEL TURİZMİ

Turizmci, bana göre ideolojik yaklaşmamalıdır.
Dünyanın her yerinde bu, bu şekilde idrak edilebilmelidir.
Turizm, sadece bir eğlence faaliyeti olarak algılanırsa da yanlış bir sonuca gidilir.
Daha önceki yazımın birinde “İnanç Turizm”inden bahsetmiştim. Elbette olumlu tepkilerin yanında sosyal medya hesaplarımdan olumsuz tepkiler de aldım. Hem de çok aldım. Bireycilik veya bizciliğin egemen olduğu toplumlarda maalesef bu her zaman olacaktır.
Önemli olan bunların tadında bırakılması, öyle kalması.
Tehditlerin havada uçuştuğu bir toplumuz. Kime sorsanız demokrattır, insan haklarına ve özgür düşüncenin açıklanmasına saygılıdır. Ama pratikte bu maalesef bu şekilde yansımıyor.
Bendeniz yıllarca Avrupa Ülkelerinde kaldım. Halen her fırsatta gider gelirim. Aralık aylarını bilerek tercih ediyorum gideceğim zamanlarda da. Çünkü aralıkta Avrupa ışıl ışıl oluyor. Peygamberlerimizden Hz. İsa (a.s)’ın doğduğu günü kutlama etkinliğidir Noel.
Noel, her yıl düzenli olarak 25 Aralık tarihinde Hz. İsa (a.s) doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Son yıllardan itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanıyor. Üstelik birçok ülkede dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. İşte “Noel” versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.
Ülkemizde de yılbaşı kutlamaları özellikle çam süsleme ve hediye verme eylemleri ile kutlanmaktadır. Hindi kesme ve eğlenme tam olarak uygulanmaya başlandı ülkemizde.
Noel, 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.
Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık’ta kutlamaya başlamıştır.
Kışın, otelini yılbaşı etkinlikleri için açık tutan turizmcilerimizin aslında bunu Noel kutlamalarıyla birleştirmesi ve tatil süresini en azından birkaç haftaya çıkartması hem kendi ekonomileri hem de ülke ekonomisi açısından kayda değer önem arz edecektir.
Birilerinin, din üzerinden gürültü kirliliği yapmasına fırsat vermeyecek şekilde; ama profesyonellikten tam nasiplenerek bunu kampanyalarla desteklemek, en güzel anahtar olacaktır.
Oteller kapalı durduğu müddetçe, on binlerce gencimiz kışı evinde yatarak, sigortasız ve maaşsız geçirecektir.
Bunun da önüne geçilebilir bu şekilde. Yakından takip ettiğim kadarıyla, özellikle Antalya hotelleri, kasım ortalarına veya en uzun dönem olarak kasım sonuna kadar açık oluyor. İşte bu şekilde bence en az 1 ay daha fazla tesisin açık tutulması sağlanabilir. Sadece tesis mi kazanacak? Bu sorunun cevabını her birey kendisi versin.
Sonuç olarak Noel Turizm’ini denemekte fayda görüyorum.
Oteller tıklım tıklım Noel Baba kaynadığında, insanlar da evlerine ekmek götürebilecektir.
Benimki sadece bir öneri…

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın