İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkler Kıbrıs’ta Ermeni kilisesini yok ediyorlar

ABD’nın New York şehrinde bulunan “The Gatestone Institute” merkezi Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkler tarafından  gerçekleştirilen bir barbarlığı gündeme getirdi.

Merkez kendi web sitesinde yayınladığı makalede Kıbrıs’ın Türk kesiminde genel olarak Hristiyan anıtlarının ve özellikle Surp Margar Ermeni kilisesinin yok edilmesini anlatıyor.

Kuzey Kıbrıs Türkiye kontrolüne geçtikten sonra adanın kuzey kısmında Ermeni kültürü de dahil olmak üzere Hristiyan kültürünün yok etme sürecinin başlatıldığını ifade edildi.

Özellikle adadaki Surp Margar Ermeni kilisesinin durumu endişe vericidir. Bu kilise Türkiye tarafından Kuzey Kıbrıs işgalinden önce Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi olan Eçmiyadzin ile yakın ilişkilerini koruyordu. Fakat Türk işgalinden sonra kilise talan edildi ve şimdi de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Neredeyse artık harabe haline galen kilise bakımsızlığa terk edildi.

Yazıda Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki büyük suç işlediğine, yani bu küçük devletinin bır kısmını işgal edip ikiye ayırmasına ve oradaki kültürel mirasının sistematik bir şekilde yok edilmesine dikkat çekiliyor.

Toplam 550’den fazla Rum Ortodoks kiliseleri, Ermeni kiliseleri, şapeller, manastırlar talan edildi, yok edildi ve bir kısmı da camiye çevrildi.

“The Gatestone Institute” merkezinin hazırladığı yazıda  kültürel mirasının kasten yok edilmesi UNESCO tarafından askeri bir suç olarak kabul edildiğini de belirtiliyor.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/11/28/Türkler-Kıbrıs-Ermeni-kilisesi/142704

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın