İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da LGBTİ’ler hala “günah keçisi”

Varduhi Balyan / Agos
Son aylarda Ermenistan’da en çok tartışılan konulardan biri LGBTİ+ meselesi. Artan nefret dalgası LGBTİ bireylere yönelik saldırıları ve yasakları beraberinde getiriyor. Yapılması planlanan LGBTİ+ Hristiyanlar Forumu “uygun” görülmediği için gerçekleşmedi. Ermenistan’da LGBTİ+ konularında faaliyet gösteren Pink Armenia’nın Genel Müdürü Mamikon Hovsepyan’la mevcut durumu konuştuk.
Son zamanlarda Ermenistan’da LGBTİ+ konuları gündemden düşmüyor. Bunun sebepleri ne?
Ermenistan’da seçim öncesinde veya siyasi kriz yaşandığı zaman LGBTİ+ konuları kullanmak bir gelenek haline geldi. Cinsellik hakkında bilgi eksikliği bu konunun medya ve sosyal ağlarda kullanılmasını kolaylaştırıyor, insanların cehaletinden oluşan korku atmosferinde nefret teşviki çığırından çıkıyor.

Konu kimler tarafından kullanılıyor ve neden? Bu durum LGBTİ+ camiasını nasıl etkiliyor?
Konu genelde agresif milliyetçiler, muhafazakâr partiler, siyasetçiler, yerli ve Rusya yandaşı medya tarafından dillendiriliyor. Bu da hedefe alınan gruplar ve bireyleri olumsuz etkiliyor. Nefret teşviki LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılığı arttırıyor, taraflı medyada yayılan bilgiler nefret dalgasını büyütüyor ve LGBTİ’lere karşı nefret suçları oranı artıyor.

Son zamanlarda LGBTİ+ bireylere karşı saldırıyor yapılıyor. Bu olaylara Ermenistan’ın yeni hükümetinin politikasını nasıl değerlendirirsin?
Son günlerdeki saldırılar doğrudan seçim öncesi nefret dalgası ile bağlantılı. Eski hükümet, yeni oluşan hükümeti başarısız kılmak amacıyla onları LGBTİ+ camiası ile yan yana koyuyor, güya yeni hükümet LGBTİ’lere fayda sağlıyor ve böylece ülkeyi “yıkıyor.” Bundan hedefte olan bireyler ve LGBTİ konuları çalışan STK’lar çok etkileniyor ve kendi güvenliklerini sağlamak için daha fazla efor ve kaynak harcamak zorunda kalıyorlar.

Ermenistan’da ‘LGBTİ+ Hristiyanlar Forumu’nun gerçekleşmesi planlanıyordu ancak iptal edildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsun?
Bu toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün kısıtlaması, bir hak ihlali. Polis müdürü forumun gerçekleşmesini uygun görmediklerini açıkladı. Polis müdürü kimlerin konferans salonu kiralayıp orada forum yapıp yapmayacağına nasıl ve neden karar vermeye başladı? Ona insanların haklarını kısıtlama hakkını kim vermiş? Polis insanların güvenliğini sağlamalı. Bunu yapmayıp insanların haklarını kısıtlamaya karar veriyor. Bu onların homofobik ve taraflı tutumundan kaynaklanıyor.

LGBTİ+ konusu siyasette suiistimal edilirken Pink Armenia’nın politikası ne?
Ülkede hala bir siyasi kriz olduğunun farkındayız, taraflar arasında LGBTİ+ camiası günah keçisi olmuş vaziyette. Şimdi insanların güvenini sağlamak için elimizden gelenini yapmalıyız, aynı zamanda hükümet temsilcilerinin veya gelecek seçimlerden sonra hükümette yer alacak karar vericilerin, insan haklarını daha ciddiye alması, adalet ve eşitlik için hesap vermesi ve sorumluluk üstlenmesi için savunuculuk yapmalıyız.

Ermenistan’ın Başbakanı Vekili Nikol Paşinyan LGBTİ+ konusunda tartışma yaratan açıklamalar yaptı. Bununla ilgili ne düşünüyorsun?
Şimdilik yeni hükümetin politikasını tam olarak değerlendirmek kolay değil zira Nikol Paşinyan Başbakan olarak seçilirken insan haklarının kendisi için öncelikli olduğunu açıkladı. Ve fakat homofobik siyasetçilerin sorularını cevaplarken popülist açıklamalar yaptı, insan hakları konusunda verdiği vaatleri bir kenara bırakıp LGBTİ+ meselesini “baş ağrısı” olarak değerlendirdi. LGBTİ’lerin yaşama, sağlık ve başka haklarının kaderini belirlemeyi halka bıraktı. LGBTİ+ bireyleri öldürme, sürgün etme veya rahat bırakma kararı halkın olacakmış. İnsan haklarının birisinin isteği üzerine değil, doğuştan verildiği unutuluyor.


http://www.agos.com.tr/tr/yazi/21615/ermenistanda-lgbtiler-hala-gunah-kecisi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın