İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyükelçi Altay Cengizer: ‘Tarih yüzleşilmesi gereken değil içinden geçilmesi gereken bir meseledir’

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Araştırmaları Kulübü’nün düzenlediği konferansta Türk büyükelçi Altay Cengizer, “Bitişinin 100. Yılında Osmanlı İmparatorluğunun Cihan Harbi’ne Girişi” isimli konferansını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını Doç. Dr. Hasip Saygılı’nın yaptığı konferansa genç tarihçi adayları başta olmak üzere çeşitli çevrelerden çok sayıda kişi katılım sağlandı.

BEYAZ TARİH / HABER

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak büyükelçilik görevini icra eden ve şu anda Türkiye’nin UNESCO Paris daimi temsilcisi olarak Paris’te bulunan Altay Cengizer, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Araştırmaları Kulübü’nün düzenlediği konferansa katıldı. Açılış konuşmasını FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hasip Saygılı gerçekleştirirken, konuşmasının ardından sözü Büyükelçi Altay Cengizer’e bıraktı.

Sözlerine ilk olarak kendini tanıtarak başlayan Büyükelçi Altay Cengizer, eğitim hayatı ve üstlendiği görevleri dinleyicilerle paylaşmasının ardından Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Harbi’ne girişine dair ileri sürülen çeşitli iddialara cevap verdi.  Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti’nin Batılı kaynaklarda anlatıldığı gibi Pantürkist hedeflerle girmediğini belirterek, savaşa girişin esas nedeninin üzerinde paylaşım yapılan bir devletin beka sorununa karşı gösterdiği refleks olduğunu vurguladı.

adasdasdd

İngiliz menşeili liberal emperyalist tarih anlayışın, günümüzde Türk tarih anlayışına sirayet ettiğini ifade eden Cengizer, bu liberal emperyalist anlayışın Osmanlı ile mücadele faaliyetlerinde çok fazla yalan ürettiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti. “Enver Paşa’nın ateist olmasından tutun da buna benzer birçok yalan İngiliz istihbaratı tarafından üretildi. Halbuki Enver öldüğünde cebinde Kuran-ı Kerim vardı. Bu tarz kara çalmaların izi günümüzde hala devam ediyor. Bizler bu hususta mümkün olduğu kadar az hata yapmalıyız. Bunun yolu da tarih bilmek ve tarih yapmaktan geçiyor. Bunun için ise bilimsel metot ile birlikte nesnel olunması gereklidir.”

Liberal emperyalist anlayışın ürettiği kara çalma hamlelerinden birinin de “Ermeni Soykırımı” iddialarının olduğunu belirten Cengizer, sorumlunun sürekli olarak Türk liderliğinden yana görüldüğünü, Ermeni liderliğine dair hiçbir eleştirinin bulunmadığını belirtirken, bu konuda soykırım iddialarından yana tavır takınan Türk aydınları eleştirdi.

Tarihin Türk toplumunun yükselebileceği önemli bir unsur olduğunu belirten Altay Cengizer, tarihe ve tarih çalışmalarına önem verilmesinin gerekliliğini vurguladı. Konuşmanın tamamlanmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Konferansın ardından ise Büyükelçi Altay Cengizer, okurlarının kitaplarını imzaladı.


https://www.beyaztarih.com/haberler/buyukelci-altay-cengizer-tarih-yuzlesilmesi-gereken-degil-icinden-gecilmesi-gereken-bir-meseledir

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın